Мистерија смрти велике холивудске звезде: За све су криви амерички председник и његова породица?

© Фото : Lawrence SchillerМерилин Монро
Мерилин Монро - Sputnik Србија
Пратите нас
Теорије завере о смрти америчке глумице Мерилин Монро нису се појавиле тек тако, већ их је намерно лансирала конкретна група људи, тврди Доналд Мекговерн, аутор књиге „Murder Orthodoxies: A Non-Conspiracist's View of Marilyn Monroe's Death“ (Теорија убиства: Поглед не-конспиратора на смрт Мерилин Монро).

„Теорије завере о Мерилининој смрти, какве данас постоје, нису постојале 60-их година прошлог века. Оне су се прошириле тек касније“, каже Мекговерн, а преноси Фокс.

Мекговернова прича чини окосницу финалне епизоде серије „Скандалозно: Смрт Мeрилин Монро“, у којој ће бити детаљно описано како су се три особе уротиле да за смрт холивудске звезде окриве Кенедијеве.

Према документарцу — те три особе су Џек Клемонс, полицајац који је први стигао на лице места, Морис Рајс, председник Филмског савеза за очување америчких идеала и Волтер Винчел, новинар и десничарски писац.

Тројица завереника први пут су се срели неколико месеци након Мерилинине смрти, наводи се у документарцу.

Реис, који је био параноичан због наводне „инвазије комуниста у Холивуду“, надзирао је многе филмске звезде, укључујући и Монроову. Он је Клемонсу и Винчелу на састанку рекао за наводну сексуалну везу тадашњег председника САД Џона Кенедија и Мерилин Монро, па су њих тројица тада ту „измишљотину“ убацили у причу о томе како је Кенеди наредио њено убиство да би прикрио аферу.

Цела прича требало је да има неке доказе. Тако је Клемонс после састанка често говорио да је уочио нелогичности, након што је ушао у собу одмах после несреће. Његово сведочење ослањало се, пре свега, на чувену чашу за пиће из које је, према званичној верзији смрти, позната глумица попила седативе, а које, наводно, када је Клемонс ушао у собу, није било. 

На фотографији коју је објавила полиција, чаша за пиће се могла видети поред њеног кревета, али је Клемонс тврдио да је кућна помоћница филмске звезде уништавала доказе у веш машини.

Према документарцу — Клемонс је имао добар разлог да шири приче које дискредитују полицију у Лос Анђелесу, с обзиром да је претходно отпуштен са посла.

Да би завера постала вирална, тројки је била потребна платформа коју је пружио Винчел, који је био „веома моћан колумниста и писао је о трачевима из Њујорка“.

„Винчел је у својим колумнама представио оно што је у основи била теорија. Да су Боби Кенеди и Мерилин имали аферу и да је Боби убио америчку глумицу. Нисам чуо да је Винчел икада иступио и то јавно рекао, али је то у његовим колумнама наговештено“, каже Мекговерн у документарцу.

Међутим, треба бити бити опрезан са теоријама завере, јер се оне често обију о главу, а управо то се и догодило. Десет година касније, након што је теорија Клемонс-Реис-Винчел постала популарна, познати амерички романописац Норман Мајлер објавио је свој бестселер „Мерилин: Биографија“.

У последњем поглављу те књиге Мајлер је тврдио да су филмску звезду убили сами завереници, који су потом смислили своју теорију да прикрију властити злочин.

Мерилин Монро је пронађена мртва у јутарњим часовима 5. августа 1962. године у свом кревету. Обдукција је показала да је умрла од „акутног тровања барбитуратима“. Бочице са пилулама пронађене су поред њеног кревета. Она се пре тога предозирала четири пута. Оно што је било чудно је да су лекови пронађени, али у соби није пронађена чаша за воду која би јој била потребна да би прогутала тако велику количину пилула. Као резултат теорија завере — истрага о смрти звезде поново је отворена 20 година касније, али нису пронађени докази који би непобитно упућивали на то да је она убијена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала