СДА усвојила декларацију: Примарни циљ Република Босна и Херцеговина

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБосна и Херцеговина. Сарајево
Босна и Херцеговина. Сарајево - Sputnik Србија
Пратите нас
Делегати Конгреса Странке демократске акције БиХ усвојили су нови статут, девет резолуција, као и Програмску декларацију, којом дефинишу политичку позицију и политику СДА у наредном периоду, преноси портал „Кликс“.

„Наш примарни и дугорочни циљ је усвајање устава којим би Босна и Херцеговина била дефинисана као демократска, регионализирана, правна и социјална држава под називом Република Босна и Херцеговина, са три нивоа власти државним, регионалним и локалним са градом Сарајевом који је политички, административни, културни и економски центар Босне и Херцеговине“, пише, између осталог, у Програмској декларацији СДА, коју су подржали делегати.

Делегати су у оквиру ове декларације усвојили и амандман везан за Сребреницу. Такође, усвојена је и Резолуција о уставној реформи и изборном законодавству Босне и Херцеговине.

Када је реч о подели власти, регионални ниво власти чинило би пет или више мултиетничких регија, формираних на основу економских, географских, историјских, саобраћајних, културних и других европских принципа и стандарда за формирање регија.

У овој резолуцији наведено је и да ће СДА инсистирати на увођењу симетричних решења у парламентима ентитета, тј. инсистирати на уставном позиционирању Дома народа у Народној скупштини Републике Српске уместо садашњег Вијећа народа.

СДА ће се залагати и да уставна реформа обухвата и правосуђе БиХ на начин да ВСТВ и правосудни систем на државном нивоу имају експлицитан уставни статус, те да се на нивоу државе успостави судско тело, Врховни суд БиХ, које ће осигурати доследно тумачење закона и усклађеност судске праксе.

„Град Сарајево, као главни град Републике Босне и Херцеговине је политички, административни, културни, економски и друштвени центар Републике БиХ. Залагаћемо се да административно подручје Града Сарајева обухвати целокупну територију предратног Сарајева са најмање десет општина, у оквиру шире регије“, пише у Резолуцији о уставној реформи и изборном законодавству.

Усвојен је и нови Статут СДА којим се ограничава утицај кадра у локалним срединама. Ограничен је и број мандата председника кантоналних, градских и општинских одбора. Изменама је предвиђено да један функционер, на позицији председника неког од одбора, може остати највише три узастопна мандата.

Усвојеним резолуцијама дефинише се политика странке и у областима — Уставна реформа и изборно законодавство; Владавина права, сигурност и одбрана; Основни циљеви економске политике и политике развоја; Начела и циљеви спољне политике, ЕУ и НАТО интеграција; Очување тековина одбране БиХ од агресије у периоду 92-95. и питања статусних права борачких категорија; Образовање, наука, култура, спорт и млади; Демографија и заштита породице; Одрживи повратак избјеглих и расељених особа, те Пензионо и инвалидско осигурање, социјална заштита, здравство и радна права.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала