Студенти „1 од 5 милиона“ заузели зграду Ректората. Ректорски колегијум: Не дозвољавамо ометање рада

© Фото : YT/ Al Jazeera BalkansУниверзитет у Београду
Универзитет у Београду - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Организатори протеста „1 од 5 милиона“ саопштили су да су данас у 16 часова студенти преузели контролу над целом зградом Ректората Универзитета у Београду.

„Студенти 1 од 5 милиона који су јуче са својим колегама и професорима ступили у блокаду Ректората БУ управо су преузели контролу над целом зградом Ректората зато што им је током претходне ноћи било угрожено право на слободу кретања. Студенти су замолили све раднике који су у том тренутку били у просторијама Ректората да исте напусте док су надзорне камере блокирали. Сада студенти одлучују о томе ко улази и излази из зграде Ректората!“, наводи се у саопштењу.

Према речима организатора протеста, управа и запослени не могу ући без претходних преговора, а студенти позивају све своје колеге и професоре да им се придруже у овим ванредним околностима, а грађане да их подрже својим доласком.

Током свечаног обележавања Дана Универзитета у Београду, у петак, представници удружења „1 од 5 милиона“ ушли у зграду Ректората Универзитета и саопштили да су отпочели блокаду Универзитета.

Ректорски колегијум неће дозволити ометање нормалног рада

Ректорски колегијум неће дозволити спречавање нормалног рада Ректората и у случају потребе ће предузеће све одговарајуће правне мере, поручили су из те институције.

У саопштењу које је доставио медијима Ректорски колегијум наводи да не одобрава неовлашћени боравак било којих лица ван радног времена, као и најаву онемогућавања редовних активности у Ректорату.

Ректорат, наиме, сматра да такав начин изражавања ставова није примерен академској заједници и да је грубо злоупотребљена отвореност Ректората.

У саопштењу подсећају на јучерашње догађаје у згради Ректората, наводећи да је током прославе Дана Универзитета у Београду у Ректорат, поред званица, ушао већи број лица која нису била позвана, те да је након свечане академије једна група, чији су се припадници декларисали као студенти из покрета „1 од 5 милиона“, ушла с транспарентима на коктел у двориште Ректората.

„У међувремену се оформила и друга група и повремено је долазило до међусобних вербалних сукоба и наговештаја физичког обрачуна. Студентски парламент Универзитета у Београду као једини легитимни представник студената покушао је да посредује између две сучељене стране и позвао их је да не врше притисак на рад тела Универзитета“, наводи се у саопштењу.

Наводи се и да је друга група у касним поподневним часовима напустила зграду Ректората, док је прва група остала у згради и прихватила је правила кућног реда да се зграда закључава од петка после подне до понедељка ујутро, али им није било онемогућено да, по потреби, изађу и врате се у зграду.

У згради су тако остала два радника стално ангажована на пословима обезбеђења Ректората и петнаестак лица из Покрета „1 од 5 милиона“.

Данас су, међутим, како наводе, тај договор лица која бораве у згради прекршила и поставила су нове услове, покрила безбедоносне камере и тиме онемогућила редовну контролу безбедности здања.

Поставили су и препреке на све улазе у Ректорат и захтевали да им се предају кључеви зграде, наводе из те институције, уз упозорење да такве потезе неће дозволити.

Ковачевић: Покушај политизације Универзитета

Бивши ректор БУ Бранко Ковачевић оцењује да је упад групе студената, припадника иницијативе „1 од 5 милиона“ у просторије Ректората Универзитета у Београду покушај његове политизације.

До емитовања текста Танјуг није успео да добије коментар ректорке Београдског универзитета Иванке Поповић, а бивши ректор и члан Националног савета за високо образовање Бранко Ковачевић сматра да то што се догодило „није добар пут".

Ковачевић каже да су представници „1 од 5 милиона“ током протеста, док се у Ректорату обележавао Дан Универзитета, били мирни и коректни, да су седели са транспарентима и да нису ометали прославу.

Ипак, сматра да то што се јуче догодило није добар пут, јер се на тај начин Универзитет политизује и „терен политике пребацује на академску заједницу“.

Према његовим речима, студенти могу да се баве политиком кроз политичке странке и да буду политички активисти, али — ван Универзитета.

„Принцип на Универзитету је да, ако је неко партијски функционер, односно бави се политиком, не може да буде студентски функционер. На пример, студент продекан, студент проректор и шеф студентског парламента, нити студентски делегат“, каже он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала