У средишту Млечног пута откривен пар „гигантских мехура“

CC0 / Pixabay / Да ли се у језгру Млечног пута налази црна рупа?
Да ли се у језгру Млечног пута налази црна рупа? - Sputnik Србија
Пратите нас
Међународни тим научника, који користи Јужноафричку опсерваторију за радио астрономију и „МеерКАТ“ телескоп, саопштио је да је открио пар огромних мехура у средишту Млечног пута, који изгледају као велики пешчани сат.

Научници сматрају да је то једна од највећих структура која је икада запажена у нашој галаксији и да је вероватно резултат високоенергетске ерупције која се догодила у близини супермасивне црне рупе Млечног пута пре више милиона година.

Упркос томе што већ дуго постоји у нашој матичној галаксији, тек је однедавно могуће уочити је, захваљујући напредним инструментима телескопа, који могу детектовати радио емисију и кроз густе облаке свемирске прашине.

Научници су у новом раду, који је објављен ове недеље у часопису „Натуре“, описали структуру у облику пешчаног сата — дугачка је неколико стотина светлосних година.

„Средиште наше галаксије је релативно мирно, у поређењу са другим галаксијама са врло активним централним црним рупама“, рекао је Ијан Хејвуд са Универзитета у Окфорду, главни аутор студије, а преноси РТС.

Континент Велика Адрија - Sputnik Србија
Научници пронашли изгубљени континент који лежи дубоко испод Балкана

„Упркос томе, централна црна рупа Млечног пута може, с времена на време, постати нетипично активна. Могуће је да је једна таква активност покренула догађаје који су резултирали конструкцијом налик на пешчани сат“, објаснио је Хејвуд.

Према мишљењу чланова истраживачког тима — ново откриће би могло помоћи у решавању претходних мистерија и пружити одговоре о природи и о настанку магнетних филамената, који су примећени још осамдесетих година прошлог века.

Ове структуре су дуге неколико десетина светлосних година и широке су једну светлосну годину.

„Радио мехури откривени ’МеерКАТ-ом‘ сада могу да расветле порекло филамената“, рекао је Фархад Јусеф-Задех са Универзитета „Нортвестерн“.

​Више од 100 филамената је у релацији са новооткривеним мехурима. Тим научника је вршио ултра-прецизна осматрања центра наше галаксије и открио је да су „мехури — близанци“, односно — да су скоро једнаки и по обиму и по облику, што сугерише да су настали током насилног праска.

„Ови огромни мехури до сада су били сакривени одсјајем изузетно светлих радио емисија из центра галаксије“, рекао је Фернандо Камило из Јужноафричке астрономске опсерваторије у Кејптауну.

Он је додао да смо са овим неочекиваним открићем постали сведоци манифестовања процеса као што су галактичко одливање енергије и материје у Млечном путу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала