Боцан-Харченко: Шта мислите, зашто је Запад тако упоран да Србија уђе у НАТО?

© SputnikАлександар Боцан-Харченко
Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
„Русија се не залаже за поделу Косова, нити за било коју од варијанти решавања овог питања, али не разуме ни зашто би подела Косова била преседан у Европи“, изјавио је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.

„Бивша Југославија је рашчлањена на све могуће начине. И после свега, испада да преседан није био ни комадање СФРЈ, ни СРЈ, ни саме Србије, а да би подела Косова била преседан. Такве изјаве звуче чудно“, изјавио је Боцан-Харченко у интервјуу за „Политику“.

Руски амбасадор је прецизирао да Русија не подржава евентуалну поделу, али и да такво решење може да подржи само као варијанту која доноси компромис.

Он примећује да сада нема ни преговора, ни услова, а ни предуслова.

„У суштини, сада нема ничега. Треба сачекати да прођу избори и да се појави резултат у Приштини, а затим анализирати њихову реалну политику, а не градити преговарачку тактику и тврдити да је преговоре могуће започети и брзо завршити, у ситуацији када немате апсолутно ништа“, додао је он.

Испада, како је напоменуо, да се врше притисци на две стране, „од којих је једна Београд, стварна и опипљива, а друга виртуелна“.

Боцан-Харченко је додао да је уверен да Запад, када је реч о Косову, „не жели дугорочна, избалансирана решења, заснована на међународном праву“.

„Желе да Русија оде са Балкана и да све земље, међу којима је и Србија, уђу у НАТО. Шта мислите, зашто су тако упорни да Србија уђе у НАТО? Зато што би улазак Србије у НАТО оправдао сва зверства која је НАТО овде починио“, нагласио је руски амбасадор.

Руски амбасадор каже да су данас услови за односе Београда и Москве повољнији него пре и да су у успону без преседана.

„Најважнији су поверење и интензитет политичких контаката на највишем нивоу. Србија заузима важно место у нашој спољној политици, то су дугорочни интереси“, истакао је руски амбасадор.

Боцан-Харченко сматра да су за такав успон у билатералним односима пресудна два фактора.

„Први је политика српског руководства, коју одређује председник (Александар) Вучић са својим сарадницима, а која је активна и окренута према Русији. Достигнут је најоптималнији баланс између евроинтеграцијског и руског вектора, а тај баланс није на штету ни једног, ни другог. Други фактору су повољнији услови за развој односа и руске компаније су спремне да уђу у реализацију стратешких пројеката“, истиче Боцан-Харченко.

Упитан да прокоментарише критике из ЕУ због Споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније, Боцан-Харченко је рекао да кампања која је покренута против тог Споразума није утемељена на правним основама, нити се било ко позива на документа којима би поткрепио такве тврдње.

„Чујемо само позиве, упозорења и прекоре Србији — ако желите у ЕУ, не смете чак ни да гледате на другу страну. То су само покушаји да Србију, која није чланица ЕУ, вежу уз себе и изолују од Русије, а да Русију истисну одавде и да прекину наше односе“, закључује руски амбасадор.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала