Оштра реаговања из Републике Српске на декларацију СДА

© Sputnik / Наташа МилосБањалука
Бањалука - Sputnik Србија
Пратите нас
Дан након што је СДА усвојила програмску декларацију која предвиђа „републику БиХ“, стижу оштра реаговања из Републике Српске, преноси РТРС.

Резолуција СДА је резолуција муслиманског народа у БиХ и позива на сукобе, поручио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Програмска декларација СДА потврдила је да се циљеви те странке нису променили од 1991. године када ју је водио Алија Изетбеговић и да су још у ратним рововима где су им интересе бранили муџахедини, истакао је заменик председавајућег Дома народа Парламента БиХ Никола Шпирић.

Председник странке „Уједињена Српска“ Ненад Стевандић изјавио је за Срну да је Програмска декларација СДА, којом је предвиђено успостављање „републике БиХ“, ратни поклич, а не позив за сарадњу.

Заменица председника Демоса Споменка Стевановић оценила је Програмску декларацију СДА која предвиђа „републику БиХ“ као нешто што није спроводиво, што ће допринети погоршању политичких односа и даљој радикализацији.

Професор уставног права Синиша Каран изјавио је за Срну да је Програмска декларација СДА у потпуности усмерена ка унитаризацији БиХ и доминацији већинског, бошњачког народа над српским и хрватским народом.

Усвајањем Програмске декларације, која између осталог предвиђа „републику БиХ“, СДА уводи БиХ у нову конфузију и доприноси наставку пута у њену неизвесност, рекао је некадашњи председник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић.

Политички аналитичар Александар Павић изјавио је да је СДА Програмском декларацијом истакла ратну заставу и показала да Бошњаци нису заинтересовани за суживот, већ за доминацију у БиХ, чак и по цену рата.

Председник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је да се СДА враћа у мрачну прошлост и да ће њихови снови о „републици БиХ“ остати само мртво слово на папиру Програмске декларације усвојене на страначком конгресу.

Источно Сарајево никад део Сарајева

Источно Сарајево никада неће постати део административног подручја града Сарајева, како је то предвиђено у декларацији СДА, изјавио је за Срну градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и додао да је таква политика отерала из Сарајева 200.000 људи.

Организација старешина Војске Републике Српске тражи од свих институција Српске и српских представника у заједничким институцијама БиХ да се енергично супротставе свим покушајима угрожавања и омаловажавања Републике Српске.

Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић изјавио је да је Програмска декларација СДА која предвиђа „републику БиХ“ правно и политички ништаван документ и лош маркетиншки потез странке која је на силазној путањи.

Конгрес на којем је Бакир Изетбеговић поново изабран за председника СДА је наставак политике Алије Изетбеговића, наводи се у саопштењу Удружења грађана „Источна алтернатива“.

На Конгресу СДА синоћ је усвојена Програмска декларација у којој се, између осталог, наводи да је примарни и дугорочни циљ те странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана под називом „република БиХ“, са три нивоа власти — државним, регионалним и локалним.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала