Салвини пред хиљадама присталица: Остављам седам министарских места издајницима

© AP Photo / Luca BrunoМатео Салвини окружен присталицама
Матео Салвини окружен присталицама - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини је пред десетинама хиљада присталица обећао да ће се његова Лига вратити у Владу са још више снаге него раније, а у свом познатом евроскептичном стилу упозорио је европске савезнике на слабом француском, немачком и енглеском да италијански народ није ничији слуга.

„Никада нећу одустати јер наша земља очекује све. Дајем реч онима који су мислили да сам уморан и да ми је потребна пауза да ћу радити више него раније“, рекао је Салвини на годишњем скупу десничарске Лиге у граду Понтиди у Ломбардији.

„Више волим да сада препустим седам министарских места издајницима, јер ћемо их за неколико месеци поново освојити“, рекао је Салвини.

Док је Салвини смањио своје често ватрени тон, позивајући присталице да буду стрпљиви и пристојни у политичким расправама, говорници који су се на бини појавили пре њега говорили су о револуцији и отпору, а чланови странке су напали италијанског новинара Гада Лернера.

Салвинијеве присталице очигледно нису обесхрабрене након његовог погрешног политичког прорачуна због којег његова странка више није у Влади, па су носили бројне транспарента којима су тражили изборе, као и шалове са натписом „Салвини заувек“ и мајице с паролом „Салвини премијер“.

© AP Photo / Luca BrunoТранспарент на скупу у Понтиди: Салвини премијер
Салвини пред хиљадама присталица: Остављам седам министарских места издајницима - Sputnik Србија
Транспарент на скупу у Понтиди: Салвини премијер

Овогодишње окупљање има додатни значај јер Салвини покушава да успостави своју базу као опозицију новој владајућој коалицији коју чине покрет Пет звезда и Демократска странка.

Анкета објављена у финансијском дневнику „Соле 24 оре“ показује да је, упркос Салвинијевим погрешним политичким корацима, Лига и даље најјача партија у Италији са подршком од 34 одсто.

© AP Photo / Luca BrunoСалвинијев говор пред хиљадама присталица
Салвини пред хиљадама присталица: Остављам седам министарских места издајницима - Sputnik Србија
Салвинијев говор пред хиљадама присталица

Италијанска коалициона Влада коју су чинили Салвинијева Лига и покрет Пет звездица распала се прошлог месеца, када ју је Салвини изненада „прогласио мртвом“ и позвао да се одрже ванредни парламентарни избори.

Прошле недеље је председник Италије Серђо Матарела замолио Ђузепеа Контеа да предложи коалицију покрета Пет звездица и опозиционе Демократске странке, што је Конте и учинио.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала