Цена нафте вртоглаво расте, Америка прети одлучним акцијама

© AP Photo / Richard DrewПаника на "Волстриту"
Паника на Волстриту  - Sputnik Србија
Пратите нас
Цене нафте на светским берзама су порасле за 10 одсто, док је председник САД Доналд Трамп наредио да се у случају потребе отворе нафтне резерве како би се стабилизовало тржиште енергената.

„Због напада на Саудијску Арабију, који може утицати на цену нафте, наложио сам да се пусти у оптицај нафта из стратешких нафтних резерви ако то буде било потребно у обиму који је довољан да тржиште буде снабдевено“, написао је Трамп на Твитеру.

Нафта је јутрос након отварања берзи поскупела за скоро 10 одсто. Цена марке „Брент“ на лондонској берзи износи 66,23 за барел, што је за 9,98 одсто више од прошлонедељне цене, док се нафта ВТИ на њујоршкој берзи тргује за 59,69 долара, што представља раст од 8,82 одсто.

Амерички председник Доналд Трамп је изјавио да Вашингтон претпоставља ко стоји иза напада на саудијске нафтне објекте и да су спремни на одлучне акције, али да се чека потврда Ријада.

У ноћи између петка и суботе изведен је напад са десет дронова на два саудијска нафтна објекта у власништву државне компаније „Сауди Арамко“. Напад је изазвао смањење испорука нафте на тржишту енергената у висини од 5 милиона барела дневно. 

Одговорност за напад преузели су јеменски Хути, али Вашингтон сматра да иза свега стоји Техеран.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала