Инцидент после сусрета Џонсона и Јункера: „Срам вас било!“

© AP Photo / Francisco SecoБорис Џонсон
Борис Џонсон - Sputnik Србија
Пратите нас
Преговори са ЕУ о „брегзиту“ ће се интензивирати са циљем постизања новог договора о „разводу“ пре планираног изласка Британије из ЕУ 31. октобра, саопштено је данас у Лондону.

То је саопштила канцеларија Бориса Џонсона, након састанка британског премијера са председником Европске комисије Жан Клод Јункером.

„Лидери су се сложили да разговоре треба интензивирати, а састанци ће се ускоро свакодневно одржавати“, наводи се у саопштењу портпарола британског премијера, а преноси Танјуг, позивајући се на Ројтерс.

У разговорима ће, поред Јункера и Џонсона, учествовати и главни преговарачи Мишел Барнијер, са стране ЕУ, и британски секретар за „брегзит“ Стив Баркли.

Бориса Џонсона у Луксембургу данас су дочекали демонстранти који су га извиждали, а због протеста се британски премијер није појавио на конференцији за новинаре после састанка са луксембуршким колегом.

„Срам вас било“, узвикивали су демонстранти Џонсону после разговора са премијером Луксембурга.

Портпаролка ЕК Мина Андреева је после састанка Џонсона и Јункера у Луксембургу, за који је навела да је био пријатељски, објавила на свом профилу на Твитеру да ће се „преговори наставити убрзаним темпом“, наводи АП.

Јункер је на састанку са Џонсоном поновио да је Велика Британија у обавези да изнесе легална и функционална решења која су у складу са Споразумом о повлачењу.

Истакао је да је ЕК „спремна и отворена“ да размотри такве предлоге, али је додао да они још нису изнети.

„Европска комисија је спремна да ради сваки дан, цео дан. Састанак ЕУ лидера у октобру биће значајан корак у овом процесу, а ЕУ остаје уједињена", поручио је Јункер.

Уочи састанка са Јункером, Џонсон је новинарима рекао да је опрезан у очекивањима.

Џонсон на мање од седам недеља пре рока за излазак Британије из ЕУ није постигао договор са Бриселом о начину на који ће се раздвојити пета светска економија и њен највећи трговински партнер.

Британски премијер је јуче рекао да верује да у наредним недељама може да постигне договор са Европском унијом.

Он је то уверење изнео у тексту за „Дејли телеграф“, у ком је истакао да ради на томе да Британија изађе из ЕУ 31. октобра.

Бивши градоначелник Лондона је навео да напуштање ЕУ без споразума није исход који би желео, али је додао су у току „веома опсежне“ припреме за сценарио без договора.

„Уколико би у наредним данима дошло до довољног напретка, намеравам да идем на кључан самит 17. октобра и финализирам споразум који ће заштити интересе грађана и пословања са обе стране Канала и обе стране границе у Ирској“, написао је Џонсон за „Телеграф“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала