Курц: Аустрија ће подржати корекцију граница ако се Београд и Приштина договоре

© AP Photo / Visar KryeziuСебастијан Курц
Себастијан Курц - Sputnik Србија
Пратите нас
Аустрија ће подржати сва решења која буду договорена у дијалогу Београда и Приштине, укључујући и корекцију граница.

Ово је у интервјуу Танјугу изјавио лидер Народне партије Аустрије (ОВП) и аустријски канцелар Себастијан Курц, који је говорио и о утицају ЕУ на косовско решење, именовању америчког специјалног изасланика за Балкан, европском путу Србије...

„Наш став је јасан. Подржавамо све оно око чега се договоре стране, а тако и могуће корекције границе, ако то на крају води свеобухватном решењу које би донело више стабилности. Циљ мора бити да се сва отворена питања договором реше у дијалогу“, објаснио је Курц.

Он наглашава да је важно да се дијалог Београда и Приштине поново покрене и да се сва отворена питања реше за преговарачким столом.

„Потребна је нова динамика јер је решење у оквиру дијалога предуслов за каснији приступ ЕУ“, указао је Курц.

На питање да ли ЕУ, уопште, има снаге да реши косовско питање и да ли има утицаја на Приштину која није реаговала на апеле из Брисела да укине таксе, он је казао да ЕУ има разнолике могућности да делује и то чини стално, али да је на крају „неопходно да у Београду и Приштини постоји довољна политичка жеља за компромисом“.

Курц је поздравио и именовање специјалног изасланика САД за Балкан, изразивши наду да ће он моћи да допринесе проналажењу решења косовског проблема у сарадњи са ЕУ.

„Приликом моје посете Белој кући у фебруару могао сам о томе и нашим заједничким напорима да разговарам са председником Доналдом Трампом. САД су око тог питања већ дуго ангажоване заједно са ЕУ, што је веома важно, јер само заједно можемо више постићи. Зато је добар сигнал што је именован специјални изасланик и надам се да ће он моћи да дâ допринос проналажењу решења. Уверен сам да ће ЕУ са њим тесно сарађивати“, казао је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала