Овог месеца Србија отплаћује 81 милион евра Титових дугова

CC0 / Pixabay / Новац
Новац - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Рано јутрос Србија је из буџета исплатила тачно 11,5 милиона евра. За шест дана исплатићемо још чак 69,7 милиона евра и све то по основу зајмова које су Титови премијери узимали од светских кредитора седамдесетих и осамдесетих година.

Реч је о делу кредита који су Милка Планинц и Веселин Ђурановић узимали у време бивше СФРЈ од Париског клуба и Светске банке, а чија последња рата доспева 2041, односно 2031. године.

Прецизније, јутрос нам је на наплату дошло 11,9 милиона евра по основу зајма од Светске банке, односно њеног огранка Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) и то: 9,4 милиона евра по основу главнице и 2,18 милиона по основу камате. Овај кредит на наплату је календарски заправо дошао јуче, али је из буџета Србије исплаћен јутрос, с обзиром на то да је дан када је долазио на наплату 15. септембар био недеља.

И друго, 22. септембра Србији на наплату долази додатних 69,74 милиона евра. Реч је о кредиту узетом пре око 40 година од Париског клуба поверилаца и то: 54,1 милион евра по основу главнице и 15,6 милиона по основу камате, наводи Блиц.

Југославија - Sputnik Србија
Од распада СФРЈ највише зарађује — Хрватска

Србија је, иначе, током ове године плаћала и кредите које је узимала од Кувајта у периоду од 1984. до 1989. године, а реч је о тачно 20,2 милиона евра.

У Народној банци Србије кажу да држава у овој години мора да отплати нешто више од 202 милиона евра дугова из седамдесетих и осамдесетих година двадесетог века. У Централној банци су додали и да по основу старих дугова Србија редовно отплаћује и обавезе према Кувајту и Кини.

Укупно задужење 8,8 милијарди

Седамдесетих и осамдесетих година Србија се задужила за укупно 8,8 милијарди евра. Од Париског клуба смо добили 3,8 милијарди долара, од Лондонског 2,2 милијарде... Претходних година у просеку смо враћали по око 250 милиона евра, а ове године на наплату долази скоро 230 милиона.

Највише дугујемо Париском клубу — 1,09 милијарди евра, код кога се као република пре четири деценије задужили за укупно четири милијарде евра. На другом месту је Светска банка (700 милиона евра), односно њен огранак ИБРД, који нам је у истом периоду одобрио 1,8 милијарди, а кредите ћемо још дуго отплаћивати и Кини (15,9 милиона) и Кувајту (253,1 милион).

Последњи долар Хрвати су Париском и Лондонском клубу исплатили пре десет година. Хрватска је Париском клубу отплатила последњу рату од 192 милиона долара 2008. године, а Лондонском клубу рату од 78 милиона годину дана касније. Последњу рату од укупно 525 милиона долара Словенци су исплатили 1995. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала