Хрватске банке изгубиле спор са дужницима у швајцарцима

© Sputnik / Радоје ПантовићШвајцарски франак
Швајцарски франак - Sputnik Србија
Пратите нас
Врховни суд Хрватске одбио је захтев банака и донео коначну пресуду у корист дужника у швајцарским францима у колективном поступку који су за дужнике водила удружења „Франак“ и „Потрошач“.

Након те одлуке дужници у швајцарцима повраћај преплаћених средстава могу да траже у појединачним судским поступцима, преноси „Индекс“.

„Врховни суд донео је пресуду којом је одбио ревизије тужене стране у предмету тужитеља ’Потрошача — хрватског савеза удружења за заштиту потрошача‘ против осам домаћих банака ради заштите колективних интереса и права потрошача“, наводи се у пресуди.

У пресуди је изражен правни закључак да су те банке у одређеним наведеним раздобљима повредиле колективне интересе и права потрошача корисника кредита, склапањем уговора о кредиту користећи у њима непоштене и штетне уговорне одредбе и уговарањем валуте уз коју је везана главница швајцарски франак (валутна клаузула), а да се о томе није појединачно преговарало.

Другостепена пресуда је судским решењем делимично укинута, без враћања на поновни поступак, у делу којим је банкама наложено да прекину са описаним поступањем, јер је за то већ донета правоснажна пресуда.

Физичка и правна лица могу се у посебним парницама позивати на прихваћене захтеве тужитеља у овом поступку, а судови у тим појединачним поступцима везани су за одлуке донесене у предмету тужитеља ’Потрошача — хрватског савеза удружења за заштиту потрошача‘ против осам домаћих банака, саопштио је Врховни суд Хрватске.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала