Како реагују српски спасиоци у случају удеса великог авиона (фото)

© Ministarstvo odbrane Jovo MamulaСпасилачка акција на аеродрому
Спасилачка акција на аеродрому - Sputnik Србија
Пратите нас
Вежба трагања и спасавања пуног капацитета „Сарекс 38-19“ почела је на аеродрому „Никола Тесла“ приказом у ноћним условима по теми „Удес великог ваздухоплова у оквиру аеродромске зоне“, а присуствовао је министар одбране Александар Вулин.

Обраћајући се присутнима у име организатора, директорка Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије Мирјана Чизмаров истакла је да овогодишња вежба „Сарекс 38-19“ представља највећу симулацију удеса летилица и активирања цивилног и војног система трагања и спасавања у Републици Србији.

„Током два дана вежбе, имаћете прилику да видите како функционише систем трагања и спасавања у Србији кроз организацију четири различита сценарија, као и могућност да погледате нове ресурсе за трагање и спасавање које је Србија купила у претходном периоду“, рекла је Мирјана Чизмаров.

Рекла је и да је циљ вежбе приказ припремљености и техничке оспособљености ангажованих учесника у систему трагања за ваздухопловом и спасавања лица у цивилном ваздухопловству Србије.

© Ministarstvo odbrane Jovo MamulaСпасиоци у акцији
Како реагују српски спасиоци у случају удеса великог авиона (фото) - Sputnik Србија
Спасиоци у акцији

Поред организатора, учесници овогодишње вежбе су Министарство одбране и Војска Србије, Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља, Контрола летења Србије и Црне Горе СМАТСА д.о.о. Београд, аеродром „Никола Тесла“, Горска служба спасавања, Црвени крст Србије и Град Вршац.

У ноћашњем сегменту вежбе, изведеном на аеродрому „Никола Тесла“, учествовали су и припадници Војномедицинске академије. Према речима потпуковника др Горана Рондовића са Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА, то је само једна од низа вежби које се одржавају у склопу система сарадње ВМА и Директората цивилног ваздухопловства, а тиче се потраге и спасавања након несрећа у ваздушном саобраћају.

„Војномедицинска академија овде учествује у два сегмента. Један је излазак мобилне екипе за преузимање тешко повређених пацијената на само место несреће, а други сегмент је преузимање тешко повређених пацијената који се, у сарадњи са Ратним ваздухопловством Војске Србије, транспортују на хелидром ВМА, где наша мобилна екипа преузима и даље спроводи лечење тих пацијената“, објашњава Рондовић.

© Ministarstvo odbrane Jovo MamulaУ вежби је учествовао и спасилачки хеликоптер
Како реагују српски спасиоци у случају удеса великог авиона (фото) - Sputnik Србија
У вежби је учествовао и спасилачки хеликоптер

Каже и да је учешће ВМА у вежби важно, јер се на тај начин ВМА ставља у први план као једна високоспецијализована установа која пружа своје услуге како грађанству, тако и свим путницима у ваздушном саобраћају који се налазе на прелету или у транспорту кроз нашу земљу.

Други део вежбе „Сарекс 38-19“ одржаће се сутра, на аеродрому Вршац, где ће у дневним условима бити приказане процедуре и поступци у случају удеса мањег ваздухоплова у зони аеродрома, удеса мањег ваздухоплова на неприступачном терену и евакуације параглајдеристе са дрвета на неприступачном терену.

Након тога следи тактичко-технички збор на којем ће бити приказана спасилачка опрема учесника вежбе.

У сутрашњим активностима вежбе „Сарекс 38-19“ учествоваће јединице Ратног ваздухопловства и ПВО, јединице Специјалне бригаде и ВМА.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала