Комшић: Морамо сачувати веру у идеју „републике БиХ“

CC0 / Pixabay / Застава БиХ
Застава БиХ - Sputnik Србија
Пратите нас
Председавајући Председништва БиХ из реда хрватског народа Жељко Комшић, који је у то државно тело изабран гласовима Бошњака, изјавио је у Босанској Крупи да се мора сачувати вера у идеју „републике БиХ“.

Комшић, коме је уручено признање почасног грађанина Босанске Крупе, подсетио је да је о томе говорио и у предизборној кампањи.

„Сада ћу поновити исто оно што сам рекао и тада. Дан када престанемо да верујемо у идеју републике Босне и Херцеговине је дан у којем ћемо изгубити и овакву Босну Херцеговину. Не дајте да нам убију идеју републике, демократију коју смо гајили међу собом и када није било политичких странака”, рекао је Комшић, пренео је сарајевски портал „Кликс“.

Идеја републике није ничије приватно, нити страначко власништво, него „првомартовско наслеђе визије грађанске државе Босне и Херцеговине“, казао је Комшић.

„Она не припада једном народу, нацији или вери, него свим грађанима Босне и Херцеговине који ову земљу осећају као своју, као и онима који више нису међу нама“, рекао је Комшић.

Додао је да се за ту идеју вреди залагати на сваки могући начин, а најбољи начин за то је чувајући мир.

„Мир је, заправо, наше једино оружје. Оружје пред којим ће они који настоје да наруше суверенитет државе Босне и Херцеговине, измишљајући некакве друге суверенитете, кад-тад поклекнути. Нама се не жури толико колико се њима журило да растуре државу Босну и Херцеговину. Што би народ рекао: стрпљен-спасен“, навео је Комшић.

„БиХ предстоји борба мирним политичким средствима за унапређење кроз потребне реформе и модернизацију државе за све њене грађане, укључивањем у веће безбедносне, политичке и економске системе“, закључио је Комшић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала