Шта је Путин поручио Саудијцима

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Руске Федерације је позивом Саудијској Арабији да се обезбеде руским оружјем послао Ријаду симболичну поруку да не могу само да се ослањају на Американце — војно и политички.

Председник Русије Владимир Путин је, коментаришући наводе о нападу дронова на саудијске нафтне објекте, предложио Ријаду да од Русије купи противваздушне ракетне системе С-400 или С-300.

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише ове нападе, Путин је цитирао Куран, рекавши да се у светом Курану говори о неприхватљивости било каквог вида насиља, осим заштите сопственог рода.

„Да бисте заштитили свој род и своју земљу, ми смо спремни да пружимо одговарајућу помоћ Саудијској Арабији“, рекао је Путин и додао да је руководству Саудијске Арабије довољно да „усвоји мудру државну одлуку“ и да купи С-300, као што је то случај са Ираном, или С-400, као што је то учинила Турска.

Саудијци траже нове савезнике

Душан Пророковић са Факултета за дипломатију и безбедност верује да се ради о ироничној поруци председника Русије Саудијској Арабији и упозорењу да та Краљевина у овим околностима не може заштитити сопствену безбедност ослањањем на традиционалног савезника Сједињене Америчке Државе.

„Саудијци су доживели два велика пораза у последњих пет година, у Сирији и после интервенције у Јемену и очигледно је да морају да траже нове политичке савезнике како би неким будућим преговорима дошли до одређених решења. Даље инсистирање на употреби оружаних снага може увести Саудијску Арабију у рат против Ирана, што ће онеспокојити целокупан Блиски исток, али и утицати на укупне међународне односе и вероватно довести до раста цене нафте и нових потреса у глобалној економији. Мислим да тако треба схватити ову Путинову поруку“, оцењује Пророковић.

Путин је, примећује наш саговорник, склон оваквим ироничним порукама и често их је, током година на власти, упућивао различитим актерима. Овог пута, сматра наш саговорник, руски лидер није мислио само на ослањање Саудијаца на америчко оружје, већ на њихово ослањање на америчку политичку подршку и слепо праћење неких дугорочних америчких геополитичких пројекција.

Важна порука Ријаду

„Американци су убедили Саудијску Арабију и неке друге земље у региону да ће Башар ел Асад брзо пасти. Међутим, видимо да не само да Асад није пао, него је одржао Сирију као целовиту земљу, а чак ни оне алтернативне идеје о подели Сирије нису реализоване. Такође, Американци су дали зелено светло Саудијској Арабији за интервенцију у Јемену, а показало се да је то саудијски Вијетнам и да не само да није дошло ни до каквог решења, него је уследила највећа хуманитарна катастрофа у данашњем свету. Тако да ово видим као поруку Саудијцима да преиспитају своје партнерство са Сједињеним Америчким Државама, које подразумева то слепо праћење њихових геополитичких циљева и стално стајање на страну Америке у свим регионалним сукобљавањима“, објашњава Пророковић.

Он оцењује да је заинтересованост Русије за стабилизацију прилика на Блиском истоку велика, очигледна и да је до сада неколико пута исказана.

„Остаје да се види да ли ће руководство Саудијске Арабије прихватити овај Путинов позив и његове речи схватити на прави начин. Наиме, не зависи ипак све ни од Саудијаца, много је екстерних фактора укључено у те процесе који опредељују регионалну безбедност на Блиском истоку, а у том контексту пре свега мислим на Сједињене Државе и њихове интересе. Због тога је, када говоримо о будућим дешавањима, све упитно“, закључује Пророковић за Спутњик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала