Студенти кампују у ректорату, запослени испред

© Sputnik / Никола ЈоксимовићДвориште капетан Мишиног здања.
Двориште капетан Мишиног здања. - Sputnik Србија
Пратите нас
Док из Ректорског колегијума упозоравају да је више од 100.000 студената угрожено због блокаде Ректората Београдског универзитета, демонстранти поручују да управо они бране част Универзитета, иако су малобројни, јер је већина академаца незаинтересована за протест.

Блокада ректората Београдског универзитета траје од петка, а студенти из удружења „1 од 5 милиона“ не желе да напусте просторије Капетан Мишиног здања док њихови захтеви не буду испуњени.

Према речима Валентине Рековић, студенткиње Факултета политичких наука, студенти имају два захтева: да ректорка Иванка Поповић, преко јавног медијског сервиса, препоручи премијерки Ани Брнабић да разреши дужности министра финансија Синишу Малог док се не реши питање његове докторске дисертације, и да не буде исељавања студената из Студентског града и скраћивања испитних рокова идуће године због одржавања Универзијаде.

© Sputnik / Никола ЈоксимовићИмпровизовани кревети од јастука за столице у ходнику ректората.
Студенти кампују у ректорату, запослени испред - Sputnik Србија
Импровизовани кревети од јастука за столице у ходнику ректората.

Запослени у Ректорату упозоравају да већ други дан заредом не могу да уђу у зграду у којој раде, због чега су интереси око 100.000 студената угрожени, саопштава Ректорски колегијум.

И поред ректоркине добре воље да разговара са њима, студенти који су блокирали зграду Ректората нису јој дали да уђе унутра, наводи се у саопштењу.

„Још једном упозоравамо да су већ неколико дана угрожени витални интереси више од 100.000 студената Универзитета у Београду. Ово значи да студенти неће моћи да упишу годину и добију потврде за домове или стипендије, нити да остварују право на здравствену заштиту“, наводи се у саопштењу.

© Sputnik / Никола ЈоксимовићСтуденти у дворишту Капетан Мишиног здања.
Студенти кампују у ректорату, запослени испред - Sputnik Србија
Студенти у дворишту Капетан Мишиног здања.

Додаје се да ће запослени у Ректорату наставити свакодневно да долазе пред зграду, у нади да ће им бити омогућено да раде на испуњењу тих студентских права. Студенти који протестују дозвољавају студенту проректору да долази на своје радно место.

© Sputnik / Никола ЈоксимовићИмпровизована кухиња у Рекотрату Београдског универзитета.
Студенти кампују у ректорату, запослени испред - Sputnik Србија
Импровизована кухиња у Рекотрату Београдског универзитета.

Врата Ректората данас око подне била су закључана. Након дуже звоњаве, репортер Спутњика је успео да дође до демонстраната.

На улазу пакети са водом, намирнице, а у ходнику од јастука импровизовани кревети, који, уз шатор који заузима централно место у главном холу, указују на то да студенти немају намеру да се ускоро склоне. У дворишту, за неколико спојених столова, седи петнаестак студената.

„Сада је проблем, пошто много студената не остане да преспава, и због места и због тога што су услови неповољни, јер спавамо на плочицама. И онда се смењујемо“, каже нам Валентина Рековић.

Она признаје да су студенти незаинтересовани за њихов протест, а сматра да је узрок за то и страх.

„Јесу незаинтересовани, то сви видимо. Међутим, нису битне бројке. Ако они не желе да заштите аутономију Универзитета, у реду. Ми ћемо урадити читав посао за све те студенте који су уплашени и незаинтересовани и одбранити част Београдског универзитета“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала