Без већине на изборима у Израелу: Либерман предлаже владу националног јединства

© Sputnik / Ewgeny Odinokov / Уђи у базу фотографијаЗастава Израела
Застава Израела - Sputnik Србија
Пратите нас
Авигдор Либерман, бивши министар одбране Израела и лидер екстремно десничарске партије Израел беитену, позвао је на формирање владе националног јединства, након што су излазне анкете показале да нико није освојио већину на парламентарним изборима одржаним у уторак.

Како преноси Ројтерс, Либерман је позвао на формирање владе јединства коју би чиниле његова Израел беитену, Ликуд премијера Бењамина Нетанијахуа и Плаво-бела партија бившег начелника Генералштаба израелске војске Бенија Геца.

„Имамо само једну опцију — национална, либерална и широка влада која би обухватала Израел беитену, Ликуд и Плаво-беле“, рекао је Либерман на страначком скупу у Јерусалиму.

Израелска изборна комисија је саопштила да је на поновљеним парламентарним изборима гласало 69,4 одсто грађана са правом гласа, што је незнатно више него у априлу, када је излазност била 68,5 процената, преноси АП.

АП наводи да Нетанијаху није добио довољно гласова како би формирао десничарску владајућу већину, што би, како оцењује америчка агенција, могло да представља и крај његове политичке каријере.

Ова агенција је раније писала да се не очекује да Нетанијаху са најдужим премијерским стажом у историји Израела пристане да седи у влади коју предводи неко други.

Нетанијаху је на изборима у априлу претрпео један од највећих пораза у каријери када није успео да састави нову владу, па се потом одлучио за нове изборе.

Никада у историји Израела избори нису одржани два пута у једној години.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала