Кад црногорски сепаратисти туже Српску православну цркву да је сепаратистичка

© Фото : Ин4ССпорни билборд у Црној Гори
Спорни билборд у Црној Гори - Sputnik Србија
Пратите нас
Невладина организација „Црногорски покрет“ поднијела је Врховном тужилаштву у Црној Гори кривичну пријаву против НН особе, власника билборда у Будви због „кривичног дјела експлицитног позивања на противуставно отцјепљење дијела Црне Горе“.

Наиме, за „Црногорски покрет“ је споран натпис на билбордима у којима се грађани позивају на прославу 800 година аутокефалности Српске православне цркве у „Црној Гори и Боки“, односно то што су одвојено везником исписана имена црногорске државе и дијела њене територије (Боке которске). Према мишљењу представника „Црногорског покрета“, то јасно указује на то да „организатори Боку которску не сматрају интегралним дијелом Црне Горе“.

С обзиром да се на челу организационог одбора централне манифестације обиљежавања 800 година аутокефалности СПЦ у Црној Гори и Боки налази митрополит Амфилохије, у „Црногорском покрету“ додају да се том прославом „индиректно распирује мржња према црногорској држави и Црногорцима који су 1918. године били мета злочиначких похода српске војске, жандармерије и свештенства СПЦ“, те да се плакатом „индиректно позива на насилну промјену уставног уређења земље“.

За ту НВО чини се да је такође спорно што се и на билборду налазе слике Светог Саве, патријарха српског Иринеја и митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Тужба без основа

Грбаљски парох Мијајло Бацковић за Спутњик каже да би сви људи који су упућени и који као прво нису злонамјерни, а читали су нешто из историје Црне Горе и поднебља гдје живимо, требало да знају да тужба „Црногорског покрета“ нема никакве основе.

CC0 / Pixabay / Поглед на Бококоторски залив
Кад црногорски сепаратисти туже Српску православну цркву да је сепаратистичка  - Sputnik Србија
Поглед на Бококоторски залив

„С обзиром ко диже кривичне пријаве, то је врло очекивано од такозваног ’Црногорског покрета‘, који представља извјесни господин Стево Вучинић. Ти људи једноставно раде то за шта су плаћени и за шта морају да оправдају средства која добијају, па реагују на сваку манифестацију коју организује Православна црква у Црној Гори. Наравно, овде није у питању никакав сепаратистички скуп, већ вјерски скуп гдје ћемо се помолити Господу и прославити своје јубилеје“, каже отац Мијајло Бацковић.

Он додаје да свако ко је ишта прочитао о историји Црне Горе, мора да зна и да у протеклих 800 година Црна Гора и Бока нису биле у саставу исте државе, односно Бока није била у саставу Црне Горе, нити се током тих 800 година и сама Црна Гора увијек звала данашњим именом, нити је овако изгледала.

„Стога је потпуно нормално да ми славимо 800 година аутокефалности СПЦ у Боки и Црној Гори, али без икаквих сепаратистичких идеја, како они то кажу. Мислим да ’Црногорски покрет‘ и они блиски њима не би требало да причају о сепаратизму, јер је то њихова идеја и људи који је персонификују су то већ једном урадили у Црној Гори са својим тражењем осамостаљења Црне Горе од Србије. А друга ствар, признали су и лажну творевину на југу Србије коју зову Косово и тиме помогли и признали бесправно отцјепљење једног дијела Републике Србије. Тако да они не би требало да причају о сепаратизму, отцјепљењима и одвајањима“, истиче Бацковић.

Зашто је речено „Црна Гора и Бока“

Бацковић инсистира да људи из „Црногорског покрета“ који нападају Православну цркву, „осим што су злонамјерни су исто тако и необразовани“, те да коначно треба рећи да Српска православна црква постоји много дуже од осам вјекова на територији Црне Горе.

© Sputnik / Небојша ПоповићМијајло Бацковић: Не треба се превише обазирати на кривичне пријаве Црногорског покрета и сличних организација
Кад црногорски сепаратисти туже Српску православну цркву да је сепаратистичка  - Sputnik Србија
Мијајло Бацковић: Не треба се превише обазирати на кривичне пријаве Црногорског покрета и сличних организација

„Ево, има 1.500 година од како је Манастир Подластва основан на том мјесту, а и то стоји на спорном билборду. То казују мозаици и крстионица коју смо ту пронашли у археолошким истраживањима, тако да Српска православна црква много дуже постоји. Стога наглашавам да ово није 800 година СПЦ него аутокефалности СПЦ, од како је Свети Сава, као што је познато, 1219. године у Никеји добио аутокефалност, односно томос о аутокефалности Српске православне цркве“, напомиње Бацковић, додајући да то што су организатори узели синтагму „Црна Гора и Бока“ само значи да у ових 800 година Бока није увијек била у саставу земље коју данас називамо Црна Гора.

Бока је тек формално-правно 2016. године ушла у састав Црне Горе, а 47' године је под тачку разно по директиви Комунистичке партије припојена Црној Гори. Такође, Бока се по ослобођењу 1918. године и по уласку српске војске, која је ослободила Боку и друге крајеве приморја, директно, а не преко Подгоричке скупштине, припојила Србији, а касније Краљевини СХС“, подсјећа Бацковић.

Шта је планирано за прославу

Саговорник Спутњика ипак закључује да се не треба превише обазирати на кривичне пријаве „Црногорског покрета“ и сличних организација, већ да је најбитније да ће у петак 27. септембра на Крстовдан његова светост патријарх српски Иринеј стићи у Грбаљ и Боку, када ће бити свечана академија, а да ће сјутрадан 28. септембра, у суботу, бити одржана и света литургија са почетком у 9 часова.

„У оба дана планиран је веома богат културно-умјетнички програм са духовним и историјским садржајем, тако да очекујемо огроман број људи који је најављен, као и велики број архијереја и свештенослужитеља из земље и региона који ће доћи да се упознају не само са богатом историјом Манастира Подластва, већ и Грбља и цијеле Боке“, најављује отац Бацковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала