Матичне ћелије из компаније „Криосејв“ пребачене у Варшаву

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаЛекови у кутији за хитну помоћ
Лекови у кутији за хитну помоћ - Sputnik Србија
Пратите нас
Управа за биомедицину Министарства здравља обавестила је директоре свих државних породилишта да, до добијања званичног обавештења о статусу компаније „Криосејв Србија“, ставе ван снаге уговоре склопљене са компанијом „Криосејв Србија“, саопштило је Министарство здравља, преноси Танјуг.

Такође, Управа за биомедицину наложила је компанији „Криосејв Србија“ да обустави склапање нових уговора, као и да обустави све активности у вези са поступком извоза матичних ћелија из крви пупчаника на основу уговора који су склопљени са странкама, а још нису стигли на реализацију.

„Компанија ’Криосејв Србија‘, према предвиђеној процедури, достављала је својим клијентима и Управи за биомедицину потврде о адекватном складиштењу јединица крви из пупчане врпце, након добијања потврде од банке у коју су упућене“, наводи се у саопштењу.

Реч је о једној од највећих светских банака матичних ћелија која је у Швајцарској изгубила лиценцу.

Државна породилишта у Србији имају потписане уговоре са компанијом „Криосејв Србија“, која је у нашој земљи регистрована од 2006. године. Како наводе у породилиштима, ти уговори су неопходни како би запослени компаније „Криосејв“ или неке друге банке матичних ћелија могли након порођаја да изнесу узорке из болница.
Управа за биомедицину Министарства здравља данас је послала допис свим државним породилиштима да ставе ван снаге те уговоре до добијања званичних информација о пословању те компаније.

Београђанин Растко Петаковић положио је у тој банци матичне ћелије свог детета 2012. године. Када су му овог пролећа те ћелије биле неопходне, како наводи, није могао да их добије. Каже да није једини. У Швајцарској је против компаније „Криосејв“ покренуо тужбу.

„Биле су потребне. Када смо тражили њихов транспорт, није био успешан. Након тога смо покренули детаљнију истрагу о томе шта се све дешава и какве је активности компанија предузимала. У тој истрази смо утврдили да компанија није спроводила све потребне лабораторијске анализе узорака, да није спроводила све анализе које су неопходне из крви мајке“, рекао је Петаковић за РТС.

Истиче да је, с обзиром на то и на нека друга сазнања, поднео кривичну пријаву. Наводи да га је на бази те пријаве контактирао „Свис медик“, агенција за заштиту здравља у Швајцарској.

„Сарађивали смо, обавештени смо да је на бази те пријаве покренут поступак“, истакао је Петковић.

До компаније „Криосејв Србија“ екипа РТС-а није могла да дође. На телефоне се нису јављали, на мејлове данас нису одговарали. Из Завода за јавно здравље у Швајцарској је речено да је компанија избрисана из регистра матичног складиштења матичних ћелија.

Пре тога, овог пролећа су од швајцарских власти тражили дозволу да преместе материјале и узорке из Швајцарске у Пољску.

У Заводу за јавно здравље Швајцарске кажу да су у току истраге и да је полиција извршила претрес у неколико кућа.

РТС има сазнања да су узорци премештени у Варшаву и да су у овом тренутку у банци матичних ћелија у Пољској. Неопходно је да се изврше додатне анализе да би се утврдило да ли су ћелије транспортоване како треба.

У овом тренутку раде се анализе. То може потрајати неколико месеци. Ако су родитељима неопходне матичне ћелије њихове деце, најбоље би било да се обрате директно компанији у Варшави.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала