Неизвесно у Израелу: Хоће ли Чаробњак извући новог кеца из рукава

© AP Photo / Ariel SchalitБењамин Нетанијаху
Бењамин Нетанијаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Тек окончани избори у Израелу представљају реплику априлског резултата — изједначенe две главне партије — Нетанијахуов Ликуд и Плаво-белa коалицијa коју предводи генерал Бењамин Ганц, без могућности да било ко од њих самостално формира владу.

Овако за Спутњик резултате избора у Израелу оцењује Боривој Ердељан, спољнополитички коментатор и дугогодишњи дописник из земаља Блиског истока, између осталих и из Израела, уз напомену да „пата карта“, као резултат минулих избора, указује на дубоку подељеност израелског друштва.

А сада — пијаца...

Ово, додаје Ердељан, у незавидну ситуацију ставља досадашњег председника владе Нетанијахуа, који покушава да добије пети мандат, а који је иначе досад претекао и Бен Гуриона по дужини времена које је провео на премијерској позицији.

„Партија Ликуд, на основу досадашњих резултата, има 31 посланички мандат у Кнесету, а Плаво-бела коалиција један више, односно 32 посланичка места. То је, међутим, недовољно за формирање владе јер је потребан 61 посланички мандат у Кнесету који броји 120 посланика. Од оснивања Израела никада једна партија није формирала владу, увек су то биле коалиције. Иако је остало да се преброји још око 10 одсто гласова, ови садашњи резултати не могу битно да се промене, што значи да се сада прелази на ’политичку пијацу‘ у парламенту“, објашњава Ердељан.

Са Арапима неће нико

Трећа по броју освојених мандата, додаје наш саговорник, јесте заједница арапских партија које су наступиле на удруженој листи и добиле 13 мандата.

„Међутим, са њима наравно нико неће правити коалицију јер би то био смртни грех у Израелу, без обзира на политичку оријентацију и профил било кога у спектру политичког живота јеврејских партија“, напомиње Ердељан.

© AP Photo / Bernat ArmangueОд великих пријатеља и политичких савезника, до љутих ривала - Авигдор Либерман, лидер партије "Израел наш дом" и доскорашњи премијер Израела Бењамин Нетанијаху.
Неизвесно у Израелу: Хоће ли Чаробњак извући новог кеца из рукава - Sputnik Србија
Од великих пријатеља и политичких савезника, до љутих ривала - Авигдор Либерман, лидер партије "Израел наш дом" и доскорашњи премијер Израела Бењамин Нетанијаху.

Либерман кингмејкер

Четвртопласирана на изборима је партија „Израел наш дом“ Авигдора Либерамана, дугогодишњег политичког савезника Нетанијахуа, који је био његов не само блиски пријатељ, већ и министар одбране.

„Међутим, сада су ривали јер се Либерман потпуно одвојио од досадашњег премијера, а његова партија ће вероватно имати девет мандата. Либермана иначе многи сматрају ’кингмејкером‘, односно оним који може да ’крунише‘ следећег краља Израела“, примећује наш саговорник.

Како каже, иза Либерманове партије по броју освојених мандата следи читав низ ултраортодоксних или ултранационалистичких партија са малим бројем мандата с којима су ушли у Кнесет, пет или шест.

„То, по свему судећи, значи да нико неће моћи да сакупи довољан број јер и када би мандатар успео да добије 60 мандата, онај 61. би постављао високу цену, односно било би уцена. Тако да се враћамо на потпуну неизвесност и несигурност у погледу тога како ће се ситуација надаље развијати“, указује Ердељан.

Трка до 61

Према његовим речима, израелски председник Рувен Ривлин неће аутоматски понудити мандат оном најуспешнијем, већ ће после разговора са свим партијама мандат понудити оном лидеру који тврди или очекује да може да се појави са 61 мандатом.

„Генерал Бени Ганц склон је влади националног јединства коју је предложио Либерман, па чак и са Ликудом, што би био спој неба и земље, али под условом да се Ликуд тој влади прикључи без Бењамина Нетанијахуа. Међутим, такав сценарио би практично захтевао пуч у Ликуду, односно да се та партија одрекне свог лидера, што није немогуће у расположењу унутар вођства Ликуда, али је тешко оствариво с обзиром на чврсту, гвоздену руку којом Нетанијаху управља својом партијом и политиком израелске владе у досадашња четири мандата“, категоричан је Ердељан.

© AP Photo / Oded BaliltyПредизборни билборд са ликовима лидера Плаво-беле коалиције: Моше Јалон, Бени Ганц, Јаир Лапид и Габи Ашкенази.
Неизвесно у Израелу: Хоће ли Чаробњак извући новог кеца из рукава - Sputnik Србија
Предизборни билборд са ликовима лидера Плаво-беле коалиције: Моше Јалон, Бени Ганц, Јаир Лапид и Габи Ашкенази.
Гиљотина за Нетанијахуа

Ни Авигдор Либерман, наставља Ердељан, иницијатор идеје о влади националног јединства, досадашњег премијера не би прихватио у њој.

„Многи коментатори кажу да је Либерману важнији циљ да Биби Нетанијаху прође политичку гиљотину, него да он сам добије место премијера, што би такође било потпуно невероватно“, каже искусни новинар.

На питање у којој мери су у праву аналитичари који ове изборе виде као крај политичке доминације Бењамина Нетанијахуа, Ердељан каже да се, када је у питању Израел, где је све неизвесно, на тако нешто не би кладио.

„Нетанијаху је, поред тога што га зову ’краљем Израела‘, и велики политички чаробњак. Иако је сада на највећем испиту колико је способан да извади још једног ’кеца‘ из рукава, треба имати на уму да је то чинио у прошлости, између осталог и у последњим сатима кампање када је обећао анексију дела Западне обале. Он има и потпору Трампове изјаве да су САД спремне да отворе разговоре са Израелом, односно Нетанијахуом као победником, о одбрамбеном пакту са Америком. Такође, ситуација у којој се Иран сада нашао за Нетанијахуа је богомдана. То су, дакле, све адути досадашњег премијера“, каже Ердељан.

Иако се о Израелу говори као о „земљи пророка“, не може се прорећи шта све надаље може да се догоди, укључујући чак и расписивање општих избора по трећи пут у току једне године, закључује наш саговорник.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала