Недостижна за конкуренте: Нови подаци о руској ракети без ограниченог домета

Пратите нас
Домет руске ракете Х-101 за сада је недостижан за конкуренте, рекао је генерални директор корпорације „Тактично ракетно наоружање“ Борис Обносов у интервјуу порталу „Војно-индустријски куријер“, коментаришући како Русија може да се супротстави недавном америчком тестирању ракета домета до 1.000 километара.

Према речима Обносова, ако би Х-101 могла летети на неограниченим дужинама, тада би руски конструктори имали могућност да побољшају њене тактичко-техничке карактеристике, али постоје одређена ограничења.

„Главно је наша технолошка база којом се можемо поносити. Међутим, ми смо земља која веома поштује закон. Наш систем ограничења је повезан са међународним обавезама и веома се контролише. Ја сам непосредно учествовао у преговорима о конвенционалном наоружању, забрани нуклеарног тестирања. Могу да потврдим да смо веома тачни у реализацији својих обавеза“, додао је он.

Обносов је подсетио на речи Владимира Путина да се не сме дозволити нова трка у наоружању, али, нагласио је он, безбедност земље ће у сваком случају бити осигурана.

„Ако нам поставе задатак, решићемо га и то уз најмање трошкове. Постоје нацрти, знање, вештине. Тако да ће безбедност земље бити осигурана“, закључио је шеф корпорације.

Пентагон је 19. августа саопштио да је тестирао конвенционалну крстарећу ракету копненог базирања, која је раније била забрањена Споразумом о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Ракета је успешно погодила циљ, након више од 500 километара лета. Дејство споразума је окончано 2. августа, а према њему су биле забрањене ракете домета 500 до 5.500 километара. Пентагон је касније потврдио за Спутњик да је тестирана модификација крстареће ракете „Томахавк“ предвиђена за погађање копнених циљева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала