На месту срушеног Дејтона ничу три нова пројекта у Босни

© Sputnik / Александар МилачићТабла на уласку у БиХ
Табла на уласку у БиХ - Sputnik Србија
Пратите нас
Декларација странке Бакира Изетбеговића о стварању републике БиХ изазвала је одговор Милорада Додика и његове странке СНСД. Главна порука је да ће Република Српска афирмисати политику — самоопредељења.

На Главном одбору СНСД-а закључено је да је декларација СДА неприхватљива и потврђено је да Српска треба да тражи афирмацију права на самоопредељење.

У исто време, амбасада Америке у Сарајеву изразила је забринутост због „одређених политичких ставова који не помажу и изазивају поделе, а представљене су у недавној декларацији СДА“.

Да ли је реакција Америке искрена и шта заправо значи Додикова најава?

Масло запада

Политиколог Анђелко Козомара објашњава да се иницијатива СНСД-а сматра одбраном од Изетбеговићеве декларације, али истиче и да се на сцени у БиХ тренутно налазе три пројекта и да ниједан од њих није реалан нити остварив. На неки начин, сва три народа су се вратила у своје „политичке ровове“.

„Реч је о декларацији СДА о републици БиХ, хрватској иницијативи о Херцег-Босни и сада српска најава о опредељењу за самоопредељење. Што се тиче критике Бакирове иницијативе од стране ОХР и америчке амбасаде, нема никакве дилеме да су управо они и подстакли све то што се сада дешава у БиХ“, уверен је Козомара. 

© AP Photo / Amel EmricПредставник Срба у Председништву БиХ Милорад Додик.
На месту срушеног Дејтона ничу три нова пројекта у Босни - Sputnik Србија
Представник Срба у Председништву БиХ Милорад Додик.

Он тврди да странцима одговара нестабилно стање у БиХ и стални латентни сукоб на националној основи три доминантна народа.

„Да таквог једног сукоба нема, не би било ни њих и морали би да се баве дипломатијом, а они се баве унутрашњим проблемима БиХ. Дакле, декларација СНСД-а јесте пуцањ у празно, али како пословица каже — Празне пушке се двојица плаше“, закључује он.

Неће бити сукоба

Наш саговорник не верује да има простора ни за каква сукоб у БИХ, јер су на њеној територији стациониране трупе НАТО-а. Али и да је запад свестан чињенице да РС има добре везе са Русијом.

Председник СНСД-а Милорад Додик најавио је да ће у суботу у Београду бити одржан састанак председника парламентарних политичких странака из Републике Српске са председником Србије Александром Вучићем. Додик је истакао да Србија, као потписница Дејтонског споразума, треба да затражи извештај високог представника о овој ситуацији у БиХ и да оцени да ли је тај рад био у складу са Дејтонским споразумом и Уставом БиХ.

Реафирмација

Подсећања ради, још у априлу 2015. године СНСД је усвојио Декларацију о слободној и самосталној Републици Српској на страначком Сабору савеза независних социјалдемократа. Декларација је усвојена једногласно и подразумева захтев СНСД-а за повратак овлашћења Републици Српској до 2017. године, која јој је одузео високи представник у БиХ. Уколико до тога не дође, 2018. године грађани РС ће гласати на обавезном референдуму за независност РС.

У декларацији се наводи да је „Република Српска самостална држава у оквиру својих граница и има право, а још више обавезу да расправи о остваривању својих интереса у БиХ.“

„Право на самоопредељење припада Републици Српској уколико други буду истрајавали на кршењу Дејтонског споразума. Уколико до краја 2017. године не буде видљивих процеса и мерљивих резултата успостављања позиција Републике Српске у складу са Анексом четири Дејтонског споразума (Устав БиХ), Народна скупштина Републике Српске треба у току 2018. године да распише референдум о самосталном статусу Републике Српске“, наводи се, између осталог, у декларацији која је сада на неки начин реафирмисана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала