На Прешеву заплењени антички предмети стари више од 2.000 година

© Фото : Uprava carinaНа Прешеву заплењени антички предмети
На Прешеву заплењени антички предмети - Sputnik Србија
Пратите нас
Антички предмети стари више од две хиљаде година откривени су на граничном прелазу Прешево у аутомобилу који је возио Македонац, саопштила је Управа царина.

Случај је откривен 17. септембра, када су дежурни цариник и полицајац на улазу у земљу детаљно прегледали аутомобил италијанских регистарских ознака којим је управљао 54-годишњи македонски држављанин.

На задњем седишту, у путној торби са личним стварима, откривено је седам камених предмета археолошке вредности. Реч је о пет предмета од жуто-браон ћилибара и два мермерна предмета са стилизованим представама жене, мушкарца и коња изведених у техници дубореза, као и једној каменој посуди у облику вазе.

© Фото : Управа царинаКамена фигура са женским ликом
На Прешеву заплењени антички предмети стари више од 2.000 година - Sputnik Србија
Камена фигура са женским ликом

Већина фигура тежи између 300 и 400 грама, док је највећа изразито стилизована представа главе и попрсја мушкарца са наглашеним деловима (очи, нос, уста, коса и груди) тешка два и по килограма.

Возач је службеницима рекао да је предмете добио од свог пријатеља који их је открио у близини Струмице и да је имао намеру да их однесе у Италију где живи, како би красили његов дом.

© Фото : Управа царинаКамена ваза
На Прешеву заплењени антички предмети стари више од 2.000 година - Sputnik Србија
Камена ваза

С обзиром да се ради о античким предметима чију старост и вредност је могуће утврдити само стручном експертизом, консултовано је Одељење за археологију Народног музеја у Врању, које је потврдило да је реч о предметима из хеленистичке ере старим око 2.500 година.

Пошто се ради о страном држављанину, Прекршајни суд у Прешеву је у хитном поступку донео одлуку да путник који је покушао да прокријумчари антиквитетне предмете буде кажњен новчаном казном, а како вредност прекршаја превазилази трећину вредности возила у коме су предмети пронађени, задржан је и аутомобил „голф 3 караван“.

© Фото : Управа царинаКамена фигура са ликом коња
На Прешеву заплењени антички предмети стари више од 2.000 година - Sputnik Србија
Камена фигура са ликом коња

Пресудом је одлучено и да предмети буду трајно одузети и предати Народном музеју у Врању.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала