Прецртавају ли Американци ЕУ у косовским преговорима (видео)

© AP Photo / Markus SchreiberАнгела Меркел
Ангела Меркел - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Откако су Сједињене Државе именовале Метјуа Палмера за специјалног представника за Западни Балкан не престаје лицитирање које би европске земље могле да кандидују своје представнике за дијалог Београда и Приштине. Ипак, суштинско питање која се поставља јесте да ли би то довело до промене формата дијалога који би довео до општеприхваћеног решења?

Ситуацију није разјаснила ни немачка канцеларка Ангела Меркел, која је после сусрета са српском премијерком Аном Брнабић рекла да не може ништа да каже у вези са информацијама које су се појавиле да би Немачка и Француска могле да именују специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине.

Ко ће повући први потез

Мирослав Стојановић, дугогодишњи дописник листа „Политика“ из Немачке, каже да Косово постаје не само европска, већ тема ширег значаја, и да се велике светске силе заправо такмиче ко ће повући прве потезе.

„Сједињене Државе су досад са стране пратиле цео процес преговора Београда и Приштине, имале су своје људе у Бриселу али у сенци. Враћамо се на период од деведесетих када је Вашингтон пуштао Европу да кључање у самој Југославији артикулише на миран начин али то нису успели, због тога су Американци интервенисали. Слично се и сада догађа — неуспех Могеринијеве је очигледан, али треба подсетити да су у тај простор улетели Немци и Французи. Сматрам да ће све ићи ка формату нове контакт групе у коју би могли да се прикључе и Руси“, рекао је Стојановић.

Бивши амбасадор Србије у Бечу и Берлину Милован Божиновић сматра да је у ЕУ сазрела свест да досадашњи пут не води ка циљу.

„И у Немачкој схватају да косовски процес вегетира и зато се иде ка новом Дејтону, у који би морала да буде укључена и Русија, која има легитимне интересе. Ипак, тешко је предвидети како ће се ствари развијати, а успех наше спољне политике јесте то што се и даље у одређеној мери питамо за Косово“, нагласио је Божовић.

Хоће ли силе следити САД

За асистента Факултета политичких наука Стефана Сурлића кључно је питање да ли ће велике силе одредити једног преговарача кога ће назвати специјалним изаслаником. Према његовом мишљењу, Метју Палмер нема никаква већа овлашћења која иду уз титулу специјалног изасланика. Сурлић наводи да се сада само поставља питање хоће ли и остале светске силе следити амерички пример и подсећа да Немачка има велики број стручњака који се баве проблемом КиМ. Ипак, он тврди да ово није престанак дијалога под покровитељством ЕУ.

„Већ је договорено да покровитељ и медијатор формално буде нови шеф за спољну политику и Безбедност Шпанац Жозеп Борељ. Засад и Палмер наводи да ће подржавати дијалог у оквиру ЕУ, а исто тако и писмо амбасадора Квинте говори да постоји заједничка дипломатска стратегија западних земаља. Знамо, међутим, да ће САД бити кључне у постизању тог споразума, али засигурно у ЕУ неће дозволити да буду проглашени за неуспелог актера у медијацији, што значи да ће задржати љуштуру главног покровитеља дијалога Београда и Приштине“, изјавио је Сурлић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала