Руски обавештајци прикупљају податке о нападу на саудијска нафтна постројења

© AP Photo / Amr NabilЦистерне нафтне рафинерије саудијске компаније "Сауди Арамко"
Цистерне нафтне рафинерије саудијске компаније Сауди Арамко - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор Спољнообавештајне службе Русије (СВР) Сергеј Наришкин саопштио је да ова агенција прикупља податке о томе ко би могао да буде иза напада на саудијске нафтне објекте, али да још није донела коначне закључке.

„Прикупљамо ове податке, али не доносимо коначне закључке“, рекао је Наришкин новинарима, одговарајући на питање да ли постоје информације о томе ко би могао да буде иза напада на постројења компаније „Сауди Арамко“.

Говорећи о оптужбама на рачун Ирана за напад на саудијску компанију, Наришкин је рекао да не треба доносити превремене закључке без конкретних доказа.

„Чини ми се да не треба изводити закључке без икаквих чврстих доказа“, одговорио је Наришкин на питање да ли су оптужбе против Ирана за напад на нафтна постројења у Саудијској Арабији оправдане.

Највећи извозник и један од три највећа произвођача нафте Саудијска Арабија је, након напада на њена нафтна постројења 14. септембра, смањила производњу за више од половине укупних капацитета — за 5,7 милиона барела дневно, уместо уобичајене количине која је износила око 9,8 милиона. Саудијски министар енергетике објавио је 17. септембра да су се захваљујући употреби резерви залихе нафте већ вратиле на свој претходни ниво, а да је од изгубљене производње за сада обновљена половина.

Јеменски побуњеници Хути, против којих се бори Арапска коалиција на челу са Саудијском Арабијом, саопштили су да су нафтне објекте напали припадници њиховог покрета са беспилотним летелицама. Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да нема никаквих доказа напада из Јемена и за то је оптужио Иран. Арапска коалиција на челу са Саудијском Арабијом такође сматра да је Техеран умешан у нападе. Иран негира ове оптужбе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала