Завршен разговор на ФПН-у, шта је Стефановић понудио опозицији

© Tanjug / TANJA VALICНебојша Стефановић на ФПН-у - разговор са опозицијом
Небојша Стефановић на ФПН-у - разговор са опозицијом - Sputnik Србија
Пратите нас
Функционер СНС-а Небојша Стефановић изјавио је да је СНС данас на састанку власти и опозиције предложила сет мера за унапређење изборног процеса, а да ће са коначним предлогом, усаглашеним са коалиционим партнерима, изаћи у понедељак, те додао да су то мере за које су спремни да се обавежу да ће их имплементирати у наредном, кратком року.

Стефановић је нешто раније напустио састанак власти и опозиције на ФПН-у због обавеза, а новинарима је рекао да ће тај комплетан сет мера, у односу на овај данас достављен учесницима састанка, обухватити и предлоге које су добили касно синоћ од Сталне конференције градова и општина.

Он је рекао да су све те мере резултат не само дијалога који је у току, већ и оног који власт води са ОЕБС-ом и ОДХИР-ом од 2003. године.

„Те мере ће суштински унапредити начин одвијања избора, као и све које треба да подрже изборни процес на начин да се озбиљно изборимо против слабости и неправилности и које су постојале и 2008. и 2012. године, јер желимо најчистији изборни процес“, рекао је Стефановић.

Он је додао да ће учинити све да се попуне места недостајућих чланова РЕМ-а.

Корак напред

Извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић рекао је да су од СНС-а добили документ са предлогом конкретних мера који, између осталог, говори шта се може учинити за 30, а шта за 60 дана.

То, како је додао, показује да се схвата хитност ситуације да се законске измене и праћење спровођења закона морају јасно уредити.

„Ови разговори су довели до тога да имамо јасне напретке и сви очекују да ће се то завршити документом на који ће сви ставити своје потписе“, рекао је Антонијевић и додао да ће документ касније бити дистриобуиран свима, како онима који су учестовали у разговору, тако и онима који су их напустили .

Он је рекао да је данашњим разговором исцпрељна и последња, четврта тема коју је предвиђао дијалог на ФПН-у и да ће се сада разговори наставити са европским парламентарцима, у којима ће и Фондација учествовати.

Антонијевић је рекао да је након 45 дана ова врста разговора завршена, али да им је ФПН оставио отворена врата ако постоји потреба да се дијалог настави.

Он је додао да је на данашњем састанку било речи и о извештавању РТС-а и да ће о томе такође бити вођен дијалог како би се обезбедило, како каже, непристраније и равномерније извештавање јавног сервиса.

Антонијевић је додао да ће Републичко јавно тужилаштво, као и Државно веће тужилаца, имати активнију улогу на изборима, захваљујући чему ће грађани моћи да се осећају сигурније када дају свој глас.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала