Медведев: Амерички генерал прича глупости

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаПремијер Русије Дмитриј Медведев
Премијер Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Русије Дмитриј Медведев је рекао да је изјава америчког војног заповедника о плановима за превазилажење система за противваздушну одбрану Калињинградске области глупост и посаветовао партнере у Вашингтону да обрате пажњу на стање сопствених ПРО система, који нису били у могућности да заштите нафтне објекте у Саудијској Арабији.

Раније је лист „Брејкинг дифенс“, позивајући се на команданта америчких ваздухопловних снага у Европи и Африци Џефрија Ли Харигана, најавио разраду плана Министарства одбране САД за уништавање система ПВО у Калињинградској области у случају „руске агресије“.

План предвиђа „свеобухватну“ операцију са комбинованим нападима из ваздуха, са земље и мора, из свемира, као и нападе у сајбер-простору и електронско ратовање.

„Са једне стране, не треба коментарисати све глупе изјаве америчких генерала. Међутим, када се то догоди, онда желим да поручим нашим колегама да би им боље било да се баве својим главним послом и да гледају оно што се догађа, на пример, са противракетном одбраном и системима ПРО који се производе у САД‘“, казао је Медведев.

Он је скренуо пажњу на последњи случај са нафтном компанијом „Сауди Арамко“, када су, упркос ПРО и системима „Патриот“, ти објекти разрушени, након чега је на нафтном тржишту настала веома тешка ситуација.

„Мислим да тиме треба да се баве, а не да покушавају да формулишу глупе идеје, које немају никакве шансе за реализацију“, додао је руски премијер.

Напад на постројења саудијске компаније

Подсетимо, у суботу је неколико постројења нафтне и гасне компаније „Сауди Арамко“ нападнуто беспилотним летелицама и ракетама.

Одговорност за напад преузели су јеменски побуњеници Хути, против којих се Саудијска Арабија бори у оквиру коалиције арапских држава. Упркос томе, амерички државни секретар Мајк Помпео за напад је оптужио Иран. Арапска коалиција на челу са Саудијском Арабијом такође сматра да је Техеран умешан у нападе. Иран негира те оптужбе.

Ни Русија не верује да иза напада стоји Техеран.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала