Градоначелник Вуковара: Од Србије очекујемо „признање и покајање“

© AP Photo / Darko VojinovicВуковар
Вуковар - Sputnik Србија
Пратите нас
У Вуковару је данас откривен споменик Гонг светског мира, а градоначелник Иван Пенава је ту прилику искористо да пошаље поруку Београду да, како је рекао, Вуковарци од Србије очекују „признање и покајање за почињени чин агресије“ 1991. године.

„Када добијемо у том смислу поруку, бићемо отворени за сваку могућу сарадњу и међусуседске односе“, рекао је Пенава, који је и представник владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ).

Пенава сматра да је у Вуковару након Домовинског рата остварен задовољавајући ниво суживота, преноси „Индекс“.

„Овим шаљемо и поруку свету да, након што смо изборили независност, имамо велику тежњу и идеал да изградимо трајни мир, да Хрватска постане што је могуће квалитетнија држава, а сви ми квалитетније друштво“, рекао је Пенава.

У акцији постављања споменика Гонг светског мира, који је 50. такво обележје у свету и симбол је трајног мира, учествовали су, поред представника градске власти, и Светски одбор за мир, Република Индонезија и вајар, сликар и графичар Анте Сарделић Краљевић.

Краљевић је аутор и дела од девет скулптура које се налазе уз Гонг (Вечна домовина, Феникс, Света слобода, Према искону, Према сунцу, Пламен слободе, Химна домовини, Вуковар — Град херој, Славолук мира), а које су посвећене свим жртвама града Вуковара у претходном рату.

Гонг су открили председник Светског одбора за мир Ђујото Сунтани и градоначелник Вуковара Иван Пенава.

Вуковарски Гонг светског мира је постављен на простору поред Градске пијаце.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала