Техеран: Ријад да одустане од оптужби и заврши рат у Јемену

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаКула Азади у Техерану
Кула Азади у Техерану - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство спољних послова Ирана позвало је Саудијску Арабију да оконча рат у Јемену, који није донео ништа осим људских жртава.

„Уместо неоснованих оптужби против других, Влади Саудијске Арабије би боље било да што пре оконча разорни рат у Јемену, који није донио ништа осим убистава недужних људи и уништења ове земље“, изјавио је портпарол иранског Министарства спољних послова Абас Мусави.

Он је још једном негирао оптужбе против Техерана за учешће у нападу на нафтна постројења у Саудијској Арабији.

Државни министар спољних послова Саудијске Арабије Адил ел Џубаир изјавио да су напади на нафтне објекте у краљевини извршени из Ирана, а не из Јемена, али није навео доказе.

Највећи извозник и један од три највећа произвођача нафте Саудијска Арабија је, након напада на њена нафтна постројења 14. септембра, смањила производњу за више од половине укупних капацитета — за 5,7 милиона барела дневно, уместо уобичајене количине, која је износила око 9,8 милиона. Саудијски министар енергетике објавио је 17. септембра да су се, захваљујући употреби резерви, залихе нафте већ вратиле на свој претходни ниво, а да је од изгубљене производње за сада обновљена половина.

Јеменски побуњеници Хути, против којих се бори Арапска коалиција на челу са Саудијском Арабијом, саопштили су да су нафтне објекте компаније „Сауди Арамко“ напали припадници њиховог покрета са беспилотним летелицама. Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да нема никаквих доказа о нападу из Јемена и за напад је оптужио Иран. Арапска коалиција на челу са Саудијском Арабијом такође сматра да је Техеран умешан у нападе. Иран негира ове оптужбе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала