Вучићева порука Србима у БиХ: Уздржите се, сукоб би значио економски крах

© PREDSEDNISTVO SRBIJEМилорад Додик и Александар Вучић
Милорад Додик и Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председник Србије Александар Вучић позвао је данас српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и председницу Републике Српске Жељку Цвијановић да на све претње Бакира Изетбеговића покажу уздржаност, како би се тензије смањиле.

Вучић је, након састанка у Председништву, представницима Републике Српске упутио молбу да не реагују пренагљено и да покажу пуну уздржаност како би сачували мир и стабилност.

Он је позвао и на поштовање Дејтонског споразума, оценивши да се он може мењати једино уз договор сва три народа, а не наметањем воље једног народа другим народима.

„Неки сматрају да ће Србија док год постоји бити сувише велика и јака. И када бисмо је скоро уништили, не би била онолико мала колико би они желели“, изјавио је Вучић, а преноси Танјуг.

„Политика Србије је разговор, дијалог, очување мира и стабилности. Мој позив је на уздржаност и шта год ми можемо да учинимо да тензије смањимо... Апел Србима у име Србије, зато што нам је мир потребан као хлеб насушни. А Србија ће бити уз свој народ, нећемо поновити оне односе које смо имали некада и који су нас коштали много живота људи“, рекао је Вучић.

Он је истакао да би „било какав сукоб значио економски крах и крај добре будућности за све нас“.

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEДолазак Додика у Председништво Србије
Вучићева порука Србима у БиХ: Уздржите се, сукоб би значио економски крах - Sputnik Србија
Долазак Додика у Председништво Србије

Подсетио је да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума, који може да се мења само договором сва три народа.

А на евентуалне приговоре што се Србија бави Декларацијом СДА узвраћа подсећањем да је Србија као једна од страна потписница тог споразума дужна да чува поредак успостављен Дејтонским мировним споразумом.

„Србија је обавезна да да своју реакцију, мишљење и суд на свако њено кршење“, рекао је Вучић.

Србија је гарант Дејтона

Он је прочитао шта су све обавезе Србије по Дејтонском споразуму, како у региону не би говорили да се Србија понаша неодговорно и да се меша у унутрашње ствари других земаља.

Објаснио је да се суштинске обавезе Србије, као сукцесора СР Југославије, могу поделити у две врсте, које су изричито прописане одредбама Општег оквирног споразума и могу се даље поделити у три групе.

„То је да Србија и БиХ признају једни друге као суверене државе у међународним признатим границама, начело за споразум о региналној контроли наоружање и споразум Србије и НАТО о транзитним аранжманима“, рекао је Вучић.

„Друга врста обавеза је из чињенице да је Србија страна потписница Дејтонског споразума, а циљ је успостављање и одржавање трајног мира. Србија је гарант спровођења мировног споразума, то јест дужна је да чува поредак који је успостављен Дејтонским мировним споразумом. За свако кршење Дејтонског споразума, који је међународни правни уговор, Србија је обавезна да да своју реакцију, своје мишљење и суд. За оне који су намерно неписмени, или се праве, да им то објасним“, рекао је Вучић.

„Да објасним онима који се праве неписмени — био сам једини лидер који није ишао у току кампање у БиХ и мешао се у изборни процес. Ердоган је почео своју кампању из центра Босне и нико није правио проблеме“, рекао је српски председник.

Каже да је тражио у складу са принципом добре вере и савесног понашања — бона фиде — да разговара о декларацији СДА са свим људима из Републике Српске и да су и они то претходно тражили.

Сукоб би значио екононски крах

Рекао је да су представници парламентарних странака у Српској и њихова руководства осудили СДА декларацију, као и да су сагласни по два питања: једно је однос према опстанку Републике Српске, друго је веома негативан према тексту деларације СДА и других докумената, а треће је поштовање према Србији и жеља за најбољим односима са Србијом.

© PREDSEDNISTVO SRBIJEДодик и Вучић: Дејтонски споразум једино може да се мења договром сва три народа
Вучићева порука Србима у БиХ: Уздржите се, сукоб би значио економски крах - Sputnik Србија
Додик и Вучић: Дејтонски споразум једино може да се мења договром сва три народа

„Политика Србије је да на све то Срби морају да буду веома уздржани“, рекао је Вучић и позвао и Милорада Додика и Жељку Цвијановић и све наше људе да покажу пуну уздржаност и да не реагују пренагљено, већ у складу са интересима Српске и Србије, као и БиХ, а то је — „да дамо све што можемо од себе да се сачува мир и стабилност“.

„Било какав сукоб значио би екононски крах и крај за све нас и крај добре будућности за све нас. Зато да покушамо да позовемо све актере на смиривање тензија и на поштовање Дејтонског спораузма. А политичка позиција Србије је да ми поштујемо постојање БиХ као једне државе, коју чине два ентитета, са свим њиховим надлежностима, као и договор три конститутивна народа — Срба, Хрвата и Бошњака. Та позиција је принципијелна и непромењива“, навео је Вучић.

Истиче да Дејтонски споразум једино може да се мења договром сва три народа, а не наметањем воље једног народа другим народима.

„То морају да знају сви“, истакао је он, указујући да је Србија гарнат Дејтонског споразима.

Додик након састанка поручио: Одбацујемо декларацију, Српска је приоритет

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је на данашњем састанку у Београду поручено да се одбацује декларација СДА као антисрпска, андејтонска и антиуставна и зато што угрожава осећај стабилности, преноси РТРС.

„За нас — Република Српска је приоритет“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду, после састанка са председником Србије Александром Вучићем и представницима парламентарних странака из Републике Српске.

Додик је рекао да су представници политичких партија Републике Српске јединствени у осуди декларације и поручио је да треба ићи у Народну скупштину Српске и предложити да било каква одлука тражи активацију права на отцепљење Српске.

Он је рекао да Република Српска има потенцијале и да тражи помоћ од Србије у свему.

Додик је поновио да је декларација, коју је прошлог викенда усвојио Конгрес СДА, документ свих бошњачких политичких партија.

Српски члан Предсједништва БиХ је захвалио Вучићу и премијерки Србије Ани Брнабић на свему што чине за српски народ у Републици Српској.

Додик је истакао и да би реализација декларације тражила афирмацију права Српске на самоопредељење и отцепљење.

„Од Србије смо тражили да нам помогне са становишта оспособљавања безбедносних јединица. Немамо право да будемо неопрезни и наивни, када смо били наивни, тада смо страдали, не треба да дозволимо то“, поручио је Додик.

Да ли је декларација СДА притисак и на Србију?

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да иза идеје изнете у декларацији СДА не стоји само један народ и једна странка, већ део међународне заједнице.

Вучић није директно одговорио на питање новинара да ли се декларација СДА, иако је само политички акт, који нема, бар не јавну, видљиву, подршку међународне заједнице, може видети и као нека врста притиска на Србију у тренутку у којем се пожурује решење за Косово, али је истакао да је сигуран да идеје изнете у том документу нису само идеје једног народа и његових политичких представника.

„То су идеје дела међународне заједнице, који није желео отворено да их подржи и који би волео да види да оне прођу уз сагласност Хрвата и Срба. То се видело и кроз изјаве појединих представника најважнијих сила“, објаснио је он.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је на исто питање одговорио:

„Декларација је антисрпска и у једној мери се односи и на оно што они желе да ураде и самој Србији са решавањем питања Косова и то је дефинитивно јасно“, подвукао је Додик.

Вучић: Настављамо да помажемо РС, стиже погон фабрике у Дрвар

Председник Александар Вучић најавио је да ће врло ускоро, у наредним данима или недељама, у Дрвару, већински српском граду у Федерацији БиХ, бити основан и направљен један мањи погон домаће фабрике у државној својини, у којој се очекује радно место за више од 100 људи.

„То је наша конкретна помоћ, ствари о којима желимо да разговарамо и начин на који желимо да их решавамо“, подвукао је Вучић на прес-конференцији након састанка са политичким представницима Срба из Републике Српске.

Председник Србије је пренео новинарима да се на састанку разговарало о наставку пружања подршке Српској, да је постигнута пуна сагласност свих и да ће Србија настојати да економски помогне колико може и Републици Српској, али и Федерацији БиХ, нарочито тамо где живи српски народ.

Вучић је подвукао да у Србији, а и у Републици Српској, постоји опредељеност за стартешки дијалог са Бошњацима, јер само кроз разговор морају да се решавају проблеми.

„Нама никада није сметало ни када је Шефик Џаферовић (бошњачки члан Председништва БиХ) долазио у Рашку област, или Санџак, иако су на тим скуповима његови домаћини говорили и о прављењу специјалног статуса за Санџак, који не постоји у Уставу као посебна категорија“, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да на то ћутимо, јер су нам важнији мир и добри односи и живот са Бошњацима, као што је и Бошњацима у Србији важније када ће бити готов ауто-пут од Пожеге до Дуге пољане, и даље до Бољара, као и када ће бити повећања плата и пензија.

„Увек смо били уздржани и зато не могу да прихватим ту врсту оцена и осуда оних који би Србији да забране да брине о свом народу у Српској“, категоричан је Вучић.

Пренео је новинарима да је забринут, јер је слушао забринуте људе на састанку, будући да нико није рекао да није забринут.

Вучић је истакао да ће позиција Србије бити инсистирање на дијалогу, очувању мира и стабилности, а у том правцу је и његова молба и позив на уздржаност, како би се све учинило да се смање тензије.

Вучић напомиње да позивом на уздржаност Срба не жели да каже да је било ко од њих одговоран за насталу ситуацију, већ то значи да треба да се води рачуна о сваком свом потезу, када је ситуација у региону у питању.

Додао је да од других не може ништа да тражи, јер како може било шта да тражи, када неко са индигнацијом одбацује процесуирање ратних злочинаца из сопственог народа и доживљава их као хероје, док као злочиначки види само српски народ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала