„Дужнички цунами“ — америчке компаније узимају кредите рекордном брзином

CC0 / geralt / Може ли Америка да избегне финансијски колапс?
Може ли Америка да избегне финансијски колапс? - Sputnik Србија
Пратите нас
Светске корпорације су у року од недељу дана позајмиле 150 милијарди долара, чиме су оборени историјски рекорди. Скоро половину износа позајмиле су америчке компаније, које рекордном брзином узимају кредите — то указује да је криза све ближа.

За првих седам дана у септембру, корпорације из САД, Европе, Кине и Јапана продале су дужничке хартије у вредности од 150 милијарди долара. Међу њима највише су се истакли Американци, јер је задужење њихових предузећа прекорачило 74 милијарде долара.

То је рекорд у историји такве статистике, односно од 1972. године. За три дана се на америчком тржишту нашло више дужничких хартија од вредности, него за цео август.

На први поглед, велика активност инвеститора значи да је на финансијским тржиштима све у реду, али је у стварности све управо супротно.

Према подацима истраживачке компаније „Broughton Capital“ — у првом кварталу 2019. године у САД је банкротирало 640 транспортних компанија. Поређења ради, у целој прошлој години банкротирало је 310 компанија. У јулу и августу ове године посао је изгубило око 4.500 возача камиона.

Чак и у индустрији шкриљаца, која је последњих година постала симбол економског просперитета земље, дошло је до пада. Према подацима Завода за статистику рада, у нафтној и гасној индустрији за годину дана је отпуштено 11.000 радника.

У нафтној индустрији забележен је највећи пад производње још од глобалне кризе 2009. године.

Министарство рада признало је да у привредном сектору има 501.000 радних места мање него што су раније најавили. Социолошка анкета коју је спровела компанија „Langer Research Associates“ показала је да 60 одсто Американаца сматра да је економски пад следеће године „вероватан“, или „веома вероватан“.

Новац је појефтинио

Америчке Федералне резерве покушавају да подрже привреду повољним кредитима. У јулу је регулатор снизио каматне стопе први пут након више од десет година.

© Sputnik / Виталиј ПодвицкиРусија и Кина одустају од долара
„Дужнички цунами“ — америчке компаније узимају кредите рекордном брзином - Sputnik Србија
Русија и Кина одустају од долара

Ипак, данас се кључна предузећа у традиционалним секторима америчке привреде суочавају са огромним изазовима.

За већину инвеститора су хартије од вредности са фиксним приносом постале основни инструмент, и то, пре свих — државне.

Прилив новца на том тржишту довео је до смањења прилива новца у благајнама до рекордних минимума. Будући да државне хартије од вредности служе као смерница за целокупно тржиште обвезницама, инвеститори су почели да купују и корпоративне облигације, што је изазвало смањење трошкова позајмљивања, а то је изазвало „дужнички цунами“ на тржишту.

Хватање за сламку

У наредним месецима ситуација ће наставити да се погоршава, јер су западне централне банке, забринуте због могуће глобалне кризе, почеле са ублажавањем монетарне политике. Европска централна банка је прошле недеље најавила програм за куповину актива у вредности од 20 милијарди евра месечно. Нешто након тога, председник САД Доналд Трамп се огласио на свом профилу на Твитеру критикујући Федералне резерве и захтевајући ублажавање монетарне политике по узору на Европљане.

Стручњаци сумњају да би то спасило економију од рецесије. Као пример за то наводе Јапан, где Централна банка купује активе већ дужи низ година.

Једини резултат такве политике Јапана је тај што се испоставило да је јапанска Централна банка постала контролни акционар у већини националних компанија. Међутим, раст економије није приметан.

Стога се са сигурношћу може тврдити да, уколико Федералне резерве САД ублаже монетарну политику, америчке корпорације из другог и трећег ешалона потонуће још дубље у дужничку јаму. Што позајмице буду јефтиније, мање су шансе да компаније отплате своје дугове.

Ако Федералне резерве „победе“, стопе ће порасти, па неће бити могуће коришћење новог новца за реструктурирање старих дугова. Неће преостати ништа друго, осим да се објави банкрот.

Ако циклични трендови преовладају над политиком Федералних резерви, рецесија је неизбежна. Инвеститори ће преусмерити новчане токове у заштитна средства, попут злата. Због губитка кредита опет ће банкротирати хиљаде америчких компанија.

Осим тога, јефтин новац доводи до надувавања нових „економских балона“ на тржишту.

Један од њих тренутно се „надувава“ на тржишту некретнина. Цене некретнина у Њујорку, Лос Анђелесу и Сан Франциску толико су порасле да се Американци масовно селе из тих градова у централне државе, где су некретнине јефтиније. Многи од њих су се нашли на улици због немогућности да плате огромну цену најма.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала