„Гугл“ тврди да је постигао квантну надмоћ

CC0 / / Процесор
Процесор - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Компанија „Гугл“ тврди да је изградила први квантни рачунар који може да врши прорачуне и решава проблеме изнад могућности најснажнијих данашњих суперрачунара, преноси „Фајненшел тајмс“.

У извештају „Гуглових“ истраживача, који је накратко објављен на сајту НАСА па уклоњен, тврди се да је њихов процесор био у стању да у року од три минута и 20 секунди изврши израчунавање за које би најнапреднијем класичним рачунару „Самиту“ требало, како се наводи, отприлике 10.000 година.

Истраживачи су рекли да то значи „квантну надмоћ“, када квантни рачунари извршавају израчунавања која су раније била немогућа.

„Ово драматично убрзање у односу на све познате класичне алгоритме омогућава експерименталну реализацију квантне супериорности. Колико знамо, овај експеримент означава прво рачунање које се може обавити само на квантном процесору“.

Како се наводи, систем може да изврши само једно високо техничко рачунање, али је за употребу квантних машина за решавање практичних проблема потребно још много година. Док прототип такозваних квантних компјутера постоје, они могу да обављају исте задатке које могу и класични рачунари, само брже.

Извештај Бостон консалтинг групе из новембра 2018. године каже да би они могли „променити игру у областима криптографије и хемије (а тиме и науке о материјалима, пољопривреде и фармације), посебно оним које се односе на вештачку интелигенцију и машинско учење“.

За разлику од основних бинарних елемената класичних рачунара, или битова који представљају или нуле или јединице, квантни битови или кубити могу истовремено да представљају и једно и друго.

Спајањем кубита, квантни рачунари могу да упоредо обрађују огромне количине информација, док традиционални компјутери морају да их обрађују сукцесивно.

„То је значајна прекретница, први пут да је неко показао да квантни рачунари уопште могу надмашити класичне рачунаре“, рекао је Стив Бријерлеј, оснивач квантног софтверског стартапа „Риверлејна“, који је саветник за квантне технологије Владе Велике Британије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала