Конгрес САД: Могућ опозив Трампа због разговора са Зеленским

CC BY 2.0 / Flickr / Eric B. Walker / Амерички Конгрес
Амерички Конгрес - Sputnik Србија
Пратите нас
Конгрес САД дозвољава могућност опозива председника Доналда Трампа у случају да се докаже притисак са његове стране на украјинског колегу Владимира Зеленског, изјавио је за Си-Ен-Ен председник Одбора Конгреса за обавештајне послове Адам Шиф.

„Ако председник одбија да пружи војну помоћ и покушава да заплаши страног лидера како би нанео штету свом противнику у председничкој кампањи, онда је опозив можда једино средство“, истакао је Шиф.

Конгресмен из редова Демократске странке навео је да он раније није био присталица опозива председника.

Скандал због разговора Трампа и Зеленског

Медији су у суботу саопштили да је амерички обавештајац 12. августа руководству поднео пријаву због, према његовом мишљењу, узнемирујућег Трамповог разговора са неким страним лидером. Није познато с ким и о чему је Трамп разговарао, али је разговор наводно садржавао одређено обећање. Претпоставља се да је обећање било такво да се агент узнемирио. Према наводима медија, тужбу је поднео агент обавештајне службе у Украјини. То је изазвало талас критика међу демократама у Конгресу.

Затим је „Волстрит џурнал“, позивајући се на изворе, саопштио да је Трамп више пута вршио притисак на Зеленског да покрене истрагу о Бајденовом сину Хантеру. Украјински министар спољних послова Вадим Пристајко негирао је те информације.

Сам Трамп је изјавио да су ту причу исфабриковали лажни медији и њихови партнери у Демократској партији. Он је нагласио да је Бајден тражио да украјинске власти разреше генералног тужиоца који је истраживао послове његовог сина Хантера Бајдена. У супротном би Кијев остао без новца из Сједињених Америчких Држава. Трамп је напоменуо да у разговору са Зеленским „није било ничег погрешног“, а да је Бајдов захтев био „потпуна катастрофа“, али да медији не желе да извештавају о томе.

Бајденов син Хантер био је члан управног одбора „Буризма групе“, једне од највећих приватних гасних компанија у Украјини. Док је био потпредседник Сједињених Америчких Држава, Џо Бајден је 2016. године тражио од Кијева строгу антикорупцијску политику и у оквиру те кампање позвао је на оставку тадашњег генералног тужиоца, који је истраживао активности „Буризме“. При томе је Јуриј Луценко, који је био генерални тужилац Украјине, изјавио да нема доказе о кривичним прекршајима која су Бајден или његов син могли да учине на територији земље.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала