Оружане снаге БиХ купују америчке хеликоптере, симбол Вијетнамског рата

© AFP 2023 / STR Војска БиХ
Војска БиХ - Sputnik Србија
Пратите нас
Оружане снаге Босне и Херцеговине покренуле су процес набавке два вишенаменска половна модернизована хеликоптера „Хјуи II“ америчке фирме „Бел“.

Тиме ће број оперативних хеликоптера у тој земљи бити повећан на укупно четири.

Хеликоптери које ће БиХ набавити су модернизовани „УХ-1 Хјуи“ из вишкова америчке војске, односно старе машине на које се уграђују елементи са „Беловог“ модела 212, који се у полицијској хеликоптерској ескадрили Србије користи 39 годинa, преноси портал „Балкансец“.

Оружане снаге БиХ формално располажу са укупно 12 хеликоптера Ми-8, 13 хеликоптера „Хјуи“ и 13 „Газела“, али је оперативност у прошлој години износила нешто више од 15 одсто, а највише се користе два транспортна хеликоптера Ми-8, један наслеђен из Војске Републике Српске, а други из Федерације.

„Одржавање тих летелица је тежак задатак, тим пре што су хеликоптери ’Хјуи‘ који се сада користе старији од 50 година, па је покренут процес да се хеликоптерска флота обнови са још два хеликоптера“, наводи се у тексту портала „Балканска безбедносна мрежа“.

Набавка ће се финансирати из одбрамбеног буџета БиХ уз америчку подршку од пет милиона долара.

„Пакет модернизације је ’сиротињско‘ решење за земље трећег света или старе кориснике УХ-1Х који желе да до краја искористе ресурсе летелице која је препознатљиви симбол Вијетнамског рата“, наводи се.

Тачан износ цене хеликоптера „Хјуи II“ није познат, али званично програм хитне набавке две летелице који је Веће министара БиХ одобрило 22. децембра 2017. године предвиђа трошак од 65 милиона конвертибилних марака (око 32 милиона евра) и поменуту америчку донацију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала