Патријарху забранити улаз у Црну Гору

© Sputnik / Небојша ПоповићСвечани дочек српског патријарха у Подгорици
Свечани дочек српског патријарха у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите нас
НВО Црногорски покрет поднијеће данас Врховном државном тужилаштву кривичну пријаву против Организационог одбора за „обиљежавање 800 година аутокефалности СПЦ, на челу са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем Радовићем.

Пријава ће бити поднијета због више кривичних дјела — од оних која се односе на дјеловање против уставног уређења и безбједности, изазивања националне, расне и вјерске мржње до девастације и присвајања културног добра, пише „Побједа“.

Поред осталог, како наводи „Побједа“, захтијевају од Тужилаштва да забрани патријарху српском Иринеју, који је најављен као учесник ове манифестације, да дође у Црну Гору, јер је 24. јула прошле године изјавио: „У Црној Гори цркви је горе него под Османлијама, а Србима него у НДХ“.

„Злоупотребом неспорнога понтификалнога ауторитета у српскоме народу, том намјерном и неутемељеном изјавом, која је заснована на злонамјерној интерпретацији чињеница, распирио је антицрногорске страсти код црногорских Срба с циљем да их наоружа мржњом против сопствене домовине, и наоружао их је“, навели су у пријави.

Истакли су и да је митрополит Амфилохије, и ријечју и дјелом, „инспиратор, иницијатор, организатор и руководилац свих организација којима је циљ рушење уставнога поретка и анексија Црне Горе Србији, и то по сваку цијену и без обзира на жртве“, а да је СПЦ „у Црној Гори дубоко антицрногорска и антиевропска институција у функцији великодржавних интереса Србије, која против ове земље води необјављени рат још 1989. године“.

Скуп у Будви планиран је 27. и 28. септембра, у грбаљском Манастиру Подластва, као централна прослава „обиљежавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве и светосавља у Црној Гори и Боки“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала