Глобална пандемија би за 36 сати однела 80 милиона људи — свет неспреман

© AP Photo / Francisco SecoГужва у превозу
Гужва у превозу - Sputnik Србија
Пратите нас
Свет је неприпремљен за глобалну пандемију која би, ако би до ње дошло, могла за 36 сати да однесе животе и до 80 милиона људи и „збрише“ пет одсто светске економије, упозорила је Светска здравствена организација (СЗО).

Неки респираторни патоген, који се брзо шири, могао би да буде претња за велики део светске популације и да потенцијално усмрти милионе људи, а угрожена би била цела планета, пише у првом извештају Одбора СЗО за надзор глобалне припремљености.

„Када би данас избила пандемија попут ’шпанског грипа‘ из 1918. године, последице би коштале око 3.000 милијарди долара или пет одсто светске економије“, процена је Светске банке.

„У случају такве заразе, данас када је светска популација четири пута већа и када се било где у свету стиже за 36 сати, умрло би између 50 и 80 милиона људи. Осим високе смртности, таква пандемија изазвала би панику, дестабилизовала би националну безбедност и тешко би погодила глобалну привреду и трговину“, пише у извештају.

„Глобална пандемија у том обиму била би катастрофална, стварајући општу пустош, нестабилност и несигурност. Свет је неприпремљен“, наводи СЗО, преноси портал „Медикал експрес“.

Климатске промене - Sputnik Србија
Понављање историје — за 80 година, температуре ће се повећати за 14 степени

Извештај позива на стварање система за ефикасно откривање и контролу избијања болести у оквиру проактивног деловања за успостављање глобалне припремљености.

„Предуго смо сведоци циклуса панике и занемаривања када је реч о пандемијама — интензивирамо напоре када постоји озбиљна претња, а затим брзо заборавимо на њих када претња нестане. Време за конкретне акције је одавно прошло“, упозоравају научници.

У извештају се препоручује седам превентивних акција, међу којима су посвећеност и улагање напора шефова влада у решавање тог проблема, снажан систем спремности у свакој земљи, повећање средстава и финансијских подстицаја и јачање система координације Уједињених нација у тој области.

Земље са лошом инфраструктуром и здравственим системом најизложеније су ризику од великих губитака због пандемије, али су рањиве и све друге државе, додаје се у извештају.

СЗО предочава да је напредак науке и технологије омогућио унапређење јавног здравства, али да он истовремено представља ризик јер има потенцијал за вештачко стварање микроорганизама у лабораторијама, који могу да изазову епидемију уколико би намерно били пуштени у свет.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала