Ирански министар открива одакле Хутима ракете за напад на Саудијску Арабију

© Војска ХутаХути лансирају ракету
Хути лансирају ракету - Sputnik Србија
Пратите нас
Министaр иностраних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф сматра да би Хути могли сами да повећају домет ракета које су биле искоришћене приликом напада на саудијске нафтне објекте.

„Јемен је наследио оружје од Алија Абдулаха Салеха, који га је куповао за саудијски новац за време свог дугог боравка на власти. Слушао сам о томе да се јеменско оружје разликује од оног које ми производимо. Они поседују технологије уз помоћ којих су могли да повећају домет ракета које су наследили од Салеха“, објаснио је Зариф у интервјуу америчкој телевизији Си-Би-Ес.

Према његовим речима, Ријад није дао никакве доказе умешаности Техерана у нападе.

„Саудијци су показали представу, али ништа нису могли да докажу“, нагласио је министар.

У интервјуу истој тој телевизији, државни секретар САД Мајк Помпео је утврдио да Хути не поседују гранате таквог домета.

Подсетимо, неколико постројења нафтне и гасне компаније „Сауди Арамко“ нападнуто је 14. септембра беспилотним летелицама и ракетама. Одговорност за напад преузели су јеменски побуњеници Хути, против којих се Саудијска Арабија бори у коалицији арапских држава. Упркос томе, амерички државни секретар Мајк Помпео за напад је оптужио Иран. Техеран је ове оптужбе назвао лажима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала