Пао договор у Њујорку: Пољска гради објекте за америчке трупе

© AP Photo / Evan VucciПредседници Пољске и САД Анджеј Дуда и Доналд Трамп на маргинама заседања Генералне скупштине Уједињених нација
Председници Пољске и САД Анджеј Дуда и Доналд Трамп на маргинама заседања Генералне скупштине Уједињених нација - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да ће Пољска изградити објекте за смештај америчких трупа у оквиру управо потписаног споразума.

Бела кућа је саопштила да су Трамп и пољски председник Анджеј Дуда потписали Заједничку декларацију о војној сарадњи.

„Потписујемо Заједничку декларацију о побољшању одбрамбене сарадње Пољске и Сједињених Америчких Држава. Имамо одличне односе са Пољском“, рекао је Трамп.

„Сарађиваћемо у различитим војним областима“, додао је Трамп.

„Вероватно ћемо премештати војску из других места у Европи, уместо да шаљемо тамо нове (трупе)“, рекао је он.

Он је истакао и да планови о америчком војном присуству у Пољској нису повезани са Русијом. 

Прошлог месеца су се Сједињене Америчке Државе и Пољска договориле о шест локација за распоређивање америчких трупа у овој европској земљи.

Познањ је одређен као место седишта дивизијске команде и групе за подршку америчких копнених снага. Дравско-Поморск ће постати главни штаб центра за обуку за борбену примену оружаних снага Пољске и Сједињених Америчких Држава. У селу Вроцлав-Страховице биће смештен штаб транспортне ваздухопловне базе америчких Оружаних снага.

Антиракетни систем патриот - Sputnik Србија
Америчке ракете у Пољској довеле би до нове „кубанске кризе“

Такође се додаје да ће штаб ескадриле америчких беспилотних летелица бити смештен у Ласку. Планира се да се у Повидзеу размести штаб ваздухопловне борбене бригаде, батаљона за логистичку подршку и објеката снага за специјалне намене. У Лубљинецу ће бити смештен још један објекат специјалних снага.

Планирано је да декларација о војној сарадњи буде потписана у Варшави за време Трампове посете од 31. августа до 2. септембра, али је амерички лидер одложио посету Пољској. Због одлагања Трампове посете, Пољска и Сједињене Америчке Државе су одложиле потписивање декларације о војној сарадњи, а која се односи на реализацију претходних споразума који се, између осталог, односе на јачање америчког војног присуства.

Пре тога су Варшава и Вашингтон потписали споразум који ће омогућити Сједињеним Америчким Државама да повећају своје војно присуство у Пољској за хиљаду трупа, уз додатних 4.500 присутних у оквиру споразума НАТО-а.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала