Париз, Лондон и Берлин оптужују Иран за напад на саудијске нафтне објекте

© AP Photo / Amr NabilКомпанија "Арамко" након напада дронова
Компанија Арамко након напада дронова - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидери Француске, Немачке и Велике Британије сматрају да Иран стоји иза напада на нафтна постројења саудијске компаније „Арамко“, наводи се у заједничком саопштењу.

„Најоштрије осуђујемо нападе на нафтне објекте у Саудијској Арабији 14. септембра... и потврђујемо нашу потпуну солидарност са Краљевином Саудијском Арабијом и њеним народом“, наводи се у заједничком саопштењу лидера Француске, Немачке и Велике Британије, који је објавила прес-служба Јелисејске палате.

„Јасно нам је да је Иран одговоран за овај напад. Не постоји друго веродостојно објашњење“, говори се у саопштењу. Такође се додаје да челници земаља подржавају текућу истрагу како би знали све детаље.

Иран је већ раније негирао ове оптужбе.

Највећи извозник и један од три највећа произвођача нафте Саудијска Арабија је након напада на њена нафтна постројења 14. септембра смањила производњу за више од половине укупних капацитета — за 5,7 милиона барела дневно, уместо уобичајене количине, која је износила око 9,8 милиона. Саудијски министар енергетике објавио је 17. септембра да су се, захваљујући употреби резерви, залихе нафте већ вратиле на свој претходни ниво, а да је од изгубљене производње за сада обновљена половина.

Јеменски побуњеници Хути, против којих се бори Арапска коалиција на челу са Саудијском Арабијом, саопштили су да су нафтне објекте компаније „Сауди Арамко“ напали припадници њиховог покрета са беспилотним летелицама. Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да нема никаквих доказа о нападу из Јемена и за напад је оптужио Иран. Арапска коалиција на челу са Саудијском Арабијом такође сматра да је Техеран умешан у нападе. Иран негира ове оптужбе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала