ПС СЕ одговорила Украјини: Савет Европе није кафић

© Sputnik / Доминик Бутен / Уђи у базу фотографијаЗаседање Парламентарне скупштине Савета Европе
Заседање Парламентарне скупштине Савета Европе - Sputnik Србија
Пратите нас
Парламентарна скупштина Савета Европе (ПС СЕ) прокоментарисала је одбијање Украјине да учествује на заседању организације и изјавила да је Кијев био дужан да пошаље делегацију.

Како је за Спутњик изјавио шеф једне од политичких група ПС СЕ Тини Кокс, све државе-чланице треба да учествују у раду статутарних органа Савета Европе, што је предвиђено резолуцијом „О улози и мисији ПС СЕ и будућим задацима“, усвојеном трочетвртинском већином у априлу прошле године.

„Због тога је Руска Федерација требало да пошаље нову делегацију у ПС СЕ. Исто се односи и на Украјину. Савет Европе није кафић у којем бирате све што желите.“

Кијев је такође позвао колеге из Савета Европе на одржавање широких консултација о последицама безусловног повратка Русије у ПС СЕ и развијање ефикасних механизама одговорности „држава које нарушавају статутарна докумената Савета Европе и норми међународног права“.

Коментаришући овај део изјаве, Кокс је рекао да се развија заједнички механизам реаговања који се може користити у случају грубог нарушавања обавеза државе-чланице у складу са повељом и Европском конвенцијом о људским правима.

Извор Спутњика у ПС СЕ потврдио је да су земље дужне да учествују у раду свих органа Савета Европе, али је признао да не постоји процедура који би их на то натерала.

Раније је украјинска делегација издала саопштење у којем званично одбија да учествује на седници следеће недеље због повратка Русије у ову организацију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала