УН упозоравају: У последњих пет година људи драстично утицали на промену климе

© AP Photo / RAMMB and CIRA / Снимак из сателита тајфуна Мангкут који је погодио Филипине
Снимак из сателита тајфуна Мангкут који је погодио Филипине - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Знакови и утицаји климатских промена — попут пораста нивоа мора, топљења леда и екстремних временских прилика — порасли су у периоду од 2015. до 2019. године, што је и најтоплији петогодишњи период у историји мерења, стоји у извештају Светске метеоролошке организације (ВМО)

Концентрације гасова са ефектом стаклене баште у атмосфери такође су достигле рекордне нивое, показује извештај о Глобалној клими за период 2015—2019, објављен пред самит о климатским акцијама генералног секретара Уједињених нација.

Како се наводи, глобална просечна температура порасла је за 1,1 степен Целзијуса од прединдустријског периода, а 0,2 степена у периоду 2011—2015.

Извештај УН пружа јединствену оцену стања планете под све већим утицајем климатских промена, уз наглашеност хитних акција.

© AP Photo / SevereStudios.com / Флорида после Урагана Мајкл
УН упозоравају: У последњих пет година људи драстично утицали на промену климе - Sputnik Србија
Флорида после Урагана Мајкл

Када је реч о концентрацији гасова са ефектом стаклене баште, показало се да је у периоду од 2015. до 2019. године дошло до сталног повећања нивоа угљен-диоксида и других кључних гасова за готово 20 одсто у односу на претходних пет година.

„Узроци и утицаји климатских промена се повећавају, а не успоравају“, рекао је генерални секретар Светске метеоролошке организације Петери Талас.

„Пораст нивоа мора се убрзава и забринути смо да ће се нагло топљење леденог покривача на Антарктику и Гренланду наставити у будућности. Као што смо видели ове године са трагичним ефектима на Бахамима и у Мозамбику, пораст нивоа мора и интензивне тропске олује довеле су до хуманитарних и економских катастрофа“.

Како је навео, важно је да смањимо емисију гасова са ефектом стаклене баште, посебно из производње енергије, индустрије и транспорта.

Током петогодишњег периода 2014—2019. године, стопа раста средњег глобалног нивоа мора износила је пет милиметара годишње, у поређењу са четири милиметра годишње у периоду 2007—2016, показује извештај УН.

Наводи се и да се количина леда која се годишње губи на Антарктику повећала најмање шест пута.

© AP Photo / Kyodo NewsПоследице удара тајфуна Факсаји у Јапану
УН упозоравају: У последњих пет година људи драстично утицали на промену климе - Sputnik Србија
Последице удара тајфуна Факсаји у Јапану

Такође, више од 90 одсто вишка топлоте на планети изазване климатским променама чува се у океанима, односно океан апсорбује око 30 одсто годишње емисије угљен-диоксида.

Међутим, апсорбовани угљен-диоксид реагује са морском водом и мења киселост океана, тако да је од почетка индустријске револуције дошло до повећања киселости воде за 26 одсто.

Како се даље наводи у извештају, више од 90 одсто природних катастрофа повезано је са временским приликама, пренео је Танјуг.

Доминантне катастрофе су олује и поплаве, које су узрочник највећих економских губитака, док су топлотни таласи и суша довели до губитака људских живота, интензивирања шумских пожара и губитка пољопривредних приноса.

Лидери из 64 државе, Европске уније, више десетина компанија и банака, неколико градова и држава представиће планове на климатском самиту.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала