Бугарској оружје важније од грађана — петина становника на ивици сиромаштва

© AP Photo / Petar PetrovЗаставе Бугарске и НАТО-а на церемонији обележавања ступања Бугарске у овај војни савез
Заставе Бугарске и НАТО-а на церемонији обележавања ступања Бугарске у овај војни савез - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарска успешно извршава своју обавезу када је реч о инвестирању у одбрану и одлучна је да настави са повећавањем буџета како би остварила параметре утврђене „Планом о повећању расхода за одбрану до 2024. године“, рекао је премијер Бугарске Бојко Борисов на састанку са председником Војног комитета НАТО-а Стјуартом Пичом.

„Куповином осам авиона Ф-16В ’Блок 70‘ ове године достижемо свој циљ. Очекује се да крајем 2019. године расходи на одбрану премаше три одсто од укупног БДП-а“, истакао је Борисов.

Он је такође додао да чланство у ЕУ и НАТО-у представља основу одбрамбене политике Бугарске, као и да је у року од десет година планирана модернизација војске.

Како је истакнуто, стратешки приоритет Бугарске и НАТО-а је питање безбедности и стабилности у земљама Западног Балкана.

„Током претходних година уложено је много напора, остварен је и успех, али је пред нама много изазова“, истакао је Борисов.

Подсетимо, Бугарска је у августу купила осам ловаца Ф-16 у вредности од 1,26 милијарди долара. Америчке летелице ће бити испоручене земљи 2023. и 2024. године.

У оквиру модернизације оружаних снага, Бугарска такође планира да опреми Ратну морнарицу новим патролним бродовима, а Копнене снаге новим борбеним возилима.

Председник САД Доналд Трамп је 2018. године критиковао земље-чланице НАТО-а због улагања у одбрану и том приликом је нагласио да земље морају испунити обавезе по питању војних расхода, који би требало да чине два одсто од БДП-а земље, а у крајњој линији и четири одсто.

Три одсто на одбрану, а два пута мање на социјалну политику

Према „Националном плану о повећању војних расхода до два одсто од БДП-а до 2024. године“, Бугарска је требало постепено да повећава средства намењена за одбрану, где би војне расходе од два одсто достигла тек 2024. године.

Међутим, куповином америчких ловаца војни буџет Бугарске се повећао са 940 милиона евра на 1,8 милијарди, чиме је та земља доспела на друго место када је реч о војним расходима међу чланицама НАТО-а, са показатељем од 2,6 одсто од БДП-а земље.

Док је за социјалну политику Бугарске (социјална заштита, помоћ људима са инвалидитетом и побољшање демографије) у 2019. години предвиђено око 700 милиона евра, војни буџет ће достићи показатељ од око 57 милијарди евра.

Према подацима Националног статистичког института, линија сиромаштва износи 180 евра месечно по породици, а 2018. године у Бугарској је 22 одсто становништва досегло ту границу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала