Љајић: Србија не улази у Евроазијску унију, само ћемо потписати споразум

© Tanjug / OKSANA TOSKICПотпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић
Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија не улази у Евроазијску економску унију (ЕАЕУ), већ са тим блоком потписује споразум о слободној трговини какав смо и до сад имали с Русијом, Белорусијом и Казахстаном, рекао је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Он је прецизирао да је реч о уговорима попут оних које Србија има с Турском или државама Цефте.

„Није то никакав нови ССП, нема политике, само трговина. Унутар Евроазијске уније одлучено је да започне унификација свих споразума о слободној трговини које су раније имали с трећим земљама“, рекао је Љајић за „Политику“.

Евроазијска унија проширила се на Јерменију и Киргизију и донела је одлуку да уједначи уговоре о слободној трговини с трећим земљама, међу којима је и Србија.

„Да је Србија рекла да не жели да потпише уговор, наш споразум о слободној трговини с Русијом би био доведен у питање. Тај споразум не потписује само Србија, него и све друге земље које су имале уговоре о слободној трговини са чланицама ЕАЕУ“, објашњава Љајић.

Он је додао да ће Србија, када се придружи заједничком тржишту и уђе у ЕУ, морати да раскине тај трговински споразум, као и све друге постојеће уговоре о слободној трговини и оне које у међувремену закључи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала