СПУТЊИК
Руска „Планина мртвих" чува тајну 60 година: 10 теорија о руској мистерији века


Милена Цмиљанић
Превој Дјатлова Урал планине снег зима експедиција трагедија потрага група Дјатлова // http://dyatlov-pass.com/ / Георгиј Кривонишченко
Пре 60 година, 1959. године, на северном Уралу нестала је група туриста. Тај догађај је сматран најмистериознијом трагедијом у Совјетском Савезу. Шта се десило на Дјатловљевом прелазу, или „Планини мртвих", не зна се ни данас, а безбедносне службе ставиле су ознаку тајности на тај случај.
Шатор групе Дјатлова
У експедицији се налазило 10 младих туриста-ентузијаста. Групу су чинили студенти Уралског политехничког института: Људмила Дубнина, Јуриј Дорошенко, Игор Дјатлов, Александар Кољеватов, Зинајида Колмогорова и Јуриј Јудин, дипломци тог факултета: Јуриј Кривонишченко, Рустем Слободин, Николај Тибо-Брињол, као и инспектор за туризам Александар Золотарјов. На челу групе био је студент Игор Дјатлов, по ком ће бити назван овај догађај.

Експедиција је кренула на пут без повратка 23. јануара. За 18 дана група је требало да пређе око 350 километара, уз пењање на врхове Отортен и Ојко-Чакур.

Већ наредног дана, након почетка похода, Јурија Јудина је заболела нога и он је морао да се врати у Свердловск. То га је и спасило од смрти и он је једини преживели из целе групе.
Игор Дјатлов
Јуриј Дорошенко
Људмила Дубинина
Јуриј (Георгиј) Кривонишченко
Александар Кољеватов
Зинајида Колмогорова
Рустем Слободин
Николај Тибо-Брињол
Семjон (Александар) Золотарјов
Јуриј Јудин
Према плану експедиције, група је требало да стигне у село Вижаје 14. фебруара и одатле пошаље поруку. Након што се група није појавила у планирано време на планираном месту, покренута је потрага за њеним члановима.

Спасиоци су 26. фебруара на планинском превоју које домородачко становништво Манси називају Холат-Сјахл или „Планина мртвих", која је касније добила име Дјатловљев прелаз, открили исечен шатор у којем су лежале личне ствари и документа групе. Пет тела је лежало на падини, удаљеној километар и по од шатора. Изгледало је као да су бежали од некога и да је то било толико страшно да су истрчали из шатора без топле одеће, без обзира на мраз. Трупови остале четворице чланова експедиције су пронађени тек у мају, у оближњем потоку.
Истрага је показала да су сви чланови групе 2. фебруара напустили шатор из непознатог разлога, без топле одеће, и кренули низ планину, као и да су убрзо сви умрли. Шесторо од хладноће, док су на тројици били откривени озбиљни преломи. Једном је ишчупан језик, другом је извађено око, трећи је имао прелом лобање... На одећи погинулих пронађене су радиоактивне супстанце. Тачан узрок погибије није установљен, али данас постоји више од 75 верзија, од којих су неке међу на граници могућег и немогућег. Представљамо вам 10 најзанимљивијих теорија.
1. НЛО

Уфолози и езотерици тврде да су за све криви ванземаљци. На то указују чудне повреде на телима, чињеница да су људи на брзину напуштали шатор, необични објекти на снимцима који су наводно изазвани ударним таласом приликом слетања НЛО. Смрт је наступила услед хипотермије и смрзавања. Контакт са ванземаљским објектом је за њих био погубан.

2. Јети (измишљено створење које наводно живи на Хималајима)

Групу Игора Дјатлова је убио снежни човек (јети). До тог закључка су дошли лекари проучавајући повреде које су задобиле жртве. Они су саопштили да су код Семјона Золотарјова и Људмиле Дубињине ребра била сломљена услед снажног стиска грудног коша од стране великог створења. Локални становници су потврдили да се у тим пределима могу срести снежни људи.

3. Тестирање тајног оружја

Према тој верзији, чланови Дјатловљеве групе су случајно набасали на тајни полигон, где је у току било тестирање оружја. Били су подвргнути утицају психотропног оружја и, услед помрачења ума, напали су једни друге.

Реалнија опција је да су погинули од хемијског оружја, од удара ракете или зато што су се једноставно уплашили од звука експлозија, што их је натерало да ужурбано напусте шатор у који нису успели да се врате.

Љубитељи паранормалних појава убеђени су да је на планини Уралу сакривен тајни комплекс за тестирање нуклеарног или суперсоничног оружја. Управо тамо су доспели путници. Тиме се и објашњава њихово хаотично бекство и трагови радијације на њиховој одећи. Мада, питање је да ли је тамо постојао војни комплекс.

4. Манси (староседеоци Сибира)

Без обзира на то што су се Манси, припадници народа који је насељавао ова места, према руским туристима односио добронамерно, ипак постоји верзија према којој су управо ловци из тог племена напали групу. Према једној верзији, планинари су поставили шатор на месту где се налазило светилиште племена, што је изазвало њихов гнев. Манси су пак тврдили да са трагедијом немају никакве везе. .

5. Тајна операција

Једна од најраспрострањенијих верзија је она да су чланове групе ликвидирали страни агенти, јер су желели да осујете операцију КГБ. Наводно, студентско путовање је било само покриће за „контролисану испоруку" радиоактивне одеће непријатељским агентима. Ту теорију потврђује и то да су се на одећи тројице планинара налазили трагови радијације. Теоретичари завере то повезују с тим да је један од учесника експедиције – Георгиј Кривиношченко радио у затвореном граду Озјорско (Чељабинск 40), где се обрађивао плутонијум за атомске бомбе. Модели радиоактивне одеће су представљали непроцењиву информацију за стране службе. Кривонишченко, који је радио за КГБ, требало је да се састане са непријатељским агентима на „Планини мртвих" и преда им тајни „материјал". Међутим, КГБ-овац се на неки начин издао и тада су непријатељски агенти побили целу групу, заваравајући своје трагове.

6. Ужасна болест

Туристе је могла убити и ретка северна болест, сматрају неки стручњаци. Помори, народ који живи на обалама Белог мора, називају је мерјачком болешћу, а Ескими је зову поларна звезда. У планинама, у условима хладноће и недостатка светлости, људи почињу да се понашају чудно. Оболели повремено губе осећај за реалност: чују гласове и звуке и виде тајанствене силуете. Престају да осећају хладноћу, некада и цепају одећу са себе. Такво стање може дуго да траје. На крају човек пада у транс, плаче, а затим пада у дубоки сан. Када се пробуди ничег се не сећа.

Ужасна северна болест је могла да захвати и Дјатловљеву групу. То може да објасни напуштени шатор и ствари које су туристи оставили. Након што су се пробудили ноћу, далеко од ватре, без топле одеће, људи су се смрзнули и умрли.

7. Свађа

Ова верзија изгледа доста реална. Узрок несреће су могли бити напети односи између неких чланова групе, који су за последицу имали тучу у којој су сви учествовали. Неко је задобио смртоносне повреде, док су се остали смрзнули покушавајући да помогну на неки начин.

Постоји мишљење да је свађа могла да настане због девојака, након конзумације алкохола.

8. Лавина

Већина истраживача је склона мишљењу да је узрок погибије могла бити лавина која се обрушила на шатор. Туристи су је могли изазвати, када су разапињали шатор. Такве трагедије су се дешавале и касније. Велика грудва снега је притиснула део шатора у којем су чланови експедиције спавали и тиме нанели тешке повреде. Морали су да исеку шатор како би изашли из њега, а затим су без одеће кренули низ падину. Тамо су и нашли смрт на мразу.

9. Напад на групу

Напад су могли да изврше затвореници. Недалеко од тог места налазио се затвор, из којег је неко побегао. Туристи су носили храну и одећу, што је добар разлог за напад.

Могуће је и да је групу побила полиција која је пратила бегунце. Убили су и једне и друге, како би сакрили трагове. Међутим, на лешевима нису откривене ране од ватреног оружја…

10. Тровање алкохолом или психотропним супстанцама

Према тој верзији, није било никаквог спољашњег утицаја на групу. Туристи су се опили неквалитетним алкохолом или су употребљавали јаке препарате, под чијим дејством су почеле да им се привиђају разне ствари. Наступила је паника, која је довела до бекства из шатора и касније смрти због ниских температура.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала