Зашто је Китаровићева прећутала сусрет с Дачићем у Њујорку

Пратите нас
Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић током сусрета са генералним секретаром УН Атониом Гутерешом изјавила је да би „замена територија“ на Косову била лоша идеја, која би отворила Пандорину кутију, али је прећутала кратак сусрет са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, пише портал „Индекс“.

„Споменула сам замену територија и рекла да би то била јако лоша идеја која би отворила Пандорину кутију и разноразне захтеве за територијалним променама на простору целе бивше Југославије“, рекла је Китаровићева.

Председница је критиковала идеју „размене територија“ и на билатералном сусрету с косовским председником Хашимом Тачијем, који је мењао ставове по том питању, наводи портал.

„Индекс“ пише да Китаровићева ни у саопштењу ни на Твитеру не помиње кратак сусрет са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Тај медиј додаје да се у саопштењу Министарства спољних послова Србије наводи да је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић у Њујорку имао низ краћих сусрета с бројним челницима, међу којима је и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић.

Александар Вучић састао се у Њујорку са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом - Sputnik Србија
Први сусрет са новим грчким премијером: Молба пријатељима да не признају косовску независност

У саопштењу Пантовчака стоји даље да је Китаровићева са Гутерешом разменила мишљења о стању на југоистоку Европе и хрватском председавању Саветом Европе у првој половини 2020. године.

„Главне теме разговора биле су ситуација, односно развој ситуације на југоистоку Европе, посебно у Босни и Херцеговини, као и односи између Београда и Косова, те шта је то што Хрватска као лидер на подручју југоистока Европе може да учини како би помогла у даљој стабилизацији стања и решавању тих отворених питања“, рекла је Китаровићева након састанка са Гутерешом.

Китаровићева је навела да је Гутереша посебно занимало шта ће Хрватска чинити у оквиру председавања Саветом Европе и на који начин то намерава да искористи за себе и за своје суседе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала