Комшићев удар на Српску усред Њујорка у „приватној режији“

© AP Photo / Frank Franklin IIЖељко Комшић
Жељко Комшић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председавајући председништва БиХ Жељко Комшић у говору пред Генералном скупштином Уједињених нација у Њујорку поручио је Милораду Додику, српском члану Председништва, да одустане од „тражења белаја“, као и да се нада да му је јасна та порука, „ако себи добро жели“.

Он је ово рекао алудирајући на постројавање Жандармерије МУП-а Републике Српске и најаве Додика да неће одустати од резервног састава полиције. Али ни ту Комшић није стао.

Током истог говора у УН искористио је прилику и да нагласи да су односи Босне и Херцеговине са суседним државама добри, али да је БиХ због партикуларних политика суседа повремено сведок њихових активности за остваривање политичких интереса унутар Босне и Херцеговине, чиме се „уноси немир и производи одређена дестабилизација у БиХ“.

На које суседе је Комшић мислио? Да ли је полиција РС заиста толики проблем да мора да се износи за говорницом УН? На концу, да ли је Комшић упутио Додику отворену претњу и ко у ствари „прави белај“ у БиХ? 

© AP Photo / Mary AltafferЖељко Комшић пред Генералном скупштином УН у Њујорку
Комшићев удар на Српску усред Њујорка у „приватној режији“ - Sputnik Србија
Жељко Комшић пред Генералном скупштином УН у Њујорку

У УН без дозволе

Политички аналитичар Анђелко Козомара наглашава да је Комшић у УН отишао тако што је прекршио Устав БИХ, јер за тај пут и наступање пред Генералном скупштином није добио одобрење друга два члана Председништва, а ставови које је изнео, нису били усаглашени на Председништву БИХ, што је обавеза. У том контексту, може се сматрати да је изнео лично мишљење о свему о чему је говорио.

„Нема дилеме да је Комшић мислио на Србију и Хрватску кад је причао о суседима, јер ниједна ни друга држава нису по његовој вољи. Хрватска зато што га није подржала и јер нико од њихових званичника неће да му дође у посету, нити да га прими у Загреб. Комшић који је изабран гласовима Бошњака, а не хрватског народа у БиХ, нема никакав углед међу Хрватима. А зашто не подноси Србију? Па то не треба нашироко објашњавати. Зна се да су председник Србије Александар Вучић и руководство у Србији на страни Милорада Додика и Републике Српске. То су по њему два дестабилизујућа фактора јер дестабилизују, у ствари, његову политичку позицију која је равна нули“, сматра наш саговорник.

ОРХ неће реговати

Козомара каже да су речи које је Комшић упутио Додику део његових неконтролисаних наступа који после изазивају проблем (белај).

„Отворена претња Додику толико је глупо изречена, да ниједан политичар који држи до себе не би тако нешто изрекао. Наравно, не треба очекивати да ће међународна заједница или ОХР реаговати“, уверен је Козомара.

Он верује да Комшића нису Бошњаци случајно изабрали, јер је подложан разним манипулацијама, а јасно је да ниједан политичар тако не би говорио, посебно не за говорницом УН. Његова потреба да се бави полицијом Републике Српске пред Генералном скупштином, само је још један показатељ да му је циљ да ствара проблеме и прави вербалне скандале.

Личне фрустрације

„Све земље у свету уз редован састав полиције имају и Жандармерију, која има друге задатке. У РС је ово сада посебно битно, јер имамо талас миграната који прелазе преко Српске, а ми не знамо ни ко су ни одакле долазе. РС има обавезу да заштити своје грађане и о томе се дуго говори, а осим тога, нико није осим Америке имао примедбе на формирање Жандармерије. А и Америка је само рекла да ће пратити њене активности. Дакле, није реч ни о каквој војсци РС, како је то Комшић представио. Жандармерија РС броји само 1.000 људи наоружаних лаким оружјем. Зар је тај број проблем за земљу која броји три милиона људи“, пита Козомара.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик реаговао је на Комшићеве речи. напомињући да он износи приватне ставове и назвао га „политичким недоношчетом“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала