Откривено зашто је изгубљени град Инка изграђен на чудесном месту

© Sputnik / Maria VaschukМачу Пикчу
Мачу Пикчу - Sputnik Србија
Пратите нас
Научник Геолошког бразилског савезног универзитета Рио Гранде Руалдо Менегат тврди да је открио разлог зашто су Инке изградиле свој чувени град Мачу Пикчу на специфичан начин и зашто су га изградиле на толикој висини.

Бразилски геолог извршио је анализу подручја где се стари град налазио како би пронашао тектонске пукотине — открића су била изненађујућа.

Како је научник објаснио током конференције Геолошког друштва Америке, која је одржана у Фениксу, те пукотине се драматично разликују по величини: неке од њих су толико велике и дугачке да чак одређују правац тока локалних река.

Менегат је открио да те пукотине прате два главна смера: од североистока ка југозападу и у супротном смеру. На тај начин, пукотине стварају облик икс и Мачу Пикчу је тачно на месту пресека.

Истраживач сугерише да су све градске структуре изграђене на основу тог обрасца.

Цео град има исти образац као и пукотине у земљи, што је граду дало непремостиве предности. Прво, на тим местима се камење лакше вадило, наглашава Менегат.

Поред тога, пропусти на тлу помагали су усмеравању воде из растопљеног леда или кише у град, стварајући стабилан извор слатке воде. Истовремено, током олуја и обилних падавина пукотине су помагале да се вишак воде брже исуши.

„Отприлике две трећине напора уложеног у изградњу светилишта односило се на одводе испод површине. Пукотине су помогле очувању овог места“, рекао је геолог.

Такође, зидајући град на тако високом месту, Инке су се заштитиле од лавина и клизишта која су толико уобичајена у Андима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала