Терминатори с пинк очима, пилићи без удова: Зашто цео свет бруји о Џонсоновом говору у УН

© AP Photo / Craig RuttleБорис Џонсон
Борис Џонсон - Sputnik Србија
Пратите нас
У говору пред Генералном скупштином УН британски премијер Борис Џонсон у шали је упоредио „брегзит“ с најстрашнијим мукама које је, према грчкој митологији, трпео Прометеј.

Џонсон је у обраћању, које је Ројтерс назвао помало бизарним, говорио о „терминаторима из будућности с ружичастим очима“, „застрашујућим пилићима без удова“ и „фрижидеру који ће пиштати тражећи још сира“.

Према грчкој митологији, Зевс је казнио Прометеја јер је украо ватру од богова и дао је људима тако што га је приковао на Кавказ и послао орла да му кљуца јетру. Сваки пут кад би се Прометејева јетра регенерисала, орао би је изнова кљуцао.

Ако би се поједини чланови Парламента Велике Британије изборили за свој начин спровођење „брегзита“ уследио би процес који би бесконачно трајао, попут Прометејевих мука, нашалио се Џонсон, преноси Ројтерс.

„И те муке су трајале вечито. Отприлике такво би било искуство са ’брегзитом‘ у Великој Британији да су наши посланици истерали своје“, рекао је Џонсон.

То је једини пут да је Џонсон поменуо „брегзит“ у говору који је одржао након што је британски суд пресудио да је нелегално суспендовао Парламент.

Џонсон је у обраћању пред Генералном скупштином УН говорио о штети коју технологија може да проузрокује уколико се погрешно употреби и предностима које може да донесе човечанству уколико се исправно користи, а његово обраћање је АП оценио као „драматично и енергетско“.

Прва потенцијална будућност на коју је Џонсон указао је дистопијска и у њој технологија прожима сваки део људског живота, и то не на добар начин.

Дигитални асистенти претвараће се да примају наређења, али ће заправо посматрати људе и деловати против њихових интереса, упозорио је британски премијер.

Компјутери ће одлучивати шта ћете добити, шта смете да радите и ко ћете бити, рекао је Џонсон.

„Можете да чувате тајне од својих пријатеља, родитеља, деце, лекара, чак и од личног тренера, али је потребан прави напор да сакријете мисли од ’Гугла‘. А ако је то данас истина, у будућности можда неће постојати место да се сакријете“, навео је британски лидер.

Он је упитао да ли се тим алгоритмима могу поверити животи и наде људи.

„Јесмо ли осуђени на хладну и тешку будућност у којој компјутер каже ’да‘ или ’не‘?“, упитао је британски премијер.

Џонсон пак сматра да уколико се ствари ураде на прави начин, будућност би могла да буде другачија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала