Вишински пред Саветом Федерације: Mоје колеге у Украјини убијају, а за то нико не одговора

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаУредник портала "РИА Новости Украјина" Кирил Вишински говори у Савету Федерације Русије
Уредник портала РИА Новости Украјина Кирил Вишински говори у Савету Федерације Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Уредник портала „РИА Новости Украјина“ Кирил Вишински, који је недавно пуштен из притвора, обратио се сенаторима у Савету Федерације Русије. У свом говору он је посебно истакао свој однос према Русији.

Моје колеге убијају

Новинар је представио извештај „Ситуација у вези са слободом говора у Украјини и борба за права новинара: лично искуство“.

Вишински је напоменуо да је током мандата Петра Порошенка у Украјини постало практично немогуће поштено и професионално обављати свој посао.

„Нису само трпали новинаре у затворе. Моје колеге су завршиле у присилној емиграцији. Прогони уредника, претреси, одузимање дозвола за емитовање — све је то постало уобичајено за пет година. Најгоре од свега је што моје колеге у Украјини убијају, а за то нико не одговора“, истакао је он.

Оптужбе против мене су лаж

Уредник портала такође је испричао о свом радном искуству у Украјини.

„У нашој редакцији смо се увек борили за стопроцентну истинитост. Током четири године рада ’РИА Новости Украјина‘ није поднета ниједна тужба против нас. Са становишта Службе безбедности Украјине (СБУ) и власти радили смо поштено, објективно, без кршења етике и професионалних стандарда“, подсетио је он.

Вишински је нагласио да су оптужбе Кијева против њега лажне, јер је немогуће да се не примети „деструктивна антиукрајинска активност“.

„Случај је почео мање од годину дана пре председничких избора, а бивши председник Украјине га је искористио у оквиру своје предизборне кампање“, објаснио је новинар.

Моја отаџбина је Русија

Вишински, који има и руско и украјинско држављанство, подсетио је да је Русија једина која се заложила за њега.

„Моја отаџбина је овде. А отаџбина је једина земља која је прва устала у моју заштиту, која ме је као отац заштитила од неправде која ми се догађала“, закључио је Вишински.

Случај Кирила Вишинског

Уредник портала РИА Новости Украјина приведен је у Кијеву 15. маја 2018. године. Он је оптужен да је подржавао самопроглашене републике Донбаса и за велеиздају, за шта му прети казна до 15 година затвора.

Крајем лета Русија и Украјина започеле су рад на истовременом ослобађању осуђених и притворених лица. Председник Русије Владимир Путин изјавио је на Источном економском форуму у Владивостоку да ће питање њиховог истовременог ослобађања бити ускоро решено.

Кијевски апелациони суд одлучио је 28. августа да пусти Вишинског на условну слободу. Он има обавезу да се одазива судским позивима, да обавештава суд о промени места боравка или рада и да се суздржава од комуникације са сведоцима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала