Преминуо Жак Ширак

© AP Photo / Patrick KovarikЖак Ширак
Жак Ширак - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши председник Француске Жак Ширак преминуо је у 86. години, преносе француски медији позивајући се на чланове његове породице.

„Жак Ширак је преминуо јутрос у кругу својих најближих, мирно“, преносе медији речи Шираковог зета Фредерика Сала Баруа.

Жак Рене Ширак рођен је у Паризу 29. новембар 1932. године, био је председник Француске у два мандата.

Први пут стао је на чело Француске 17. маја 1995 и обављао дужност председника до 16. маја 2002. године, а други пут од 17. мај 2002 до 17. мај 2007.

Пре тога био је градоначелник Париза. Његов претходник на месту председника Француске био је Франсоа Митеран, а наследио га је Никола Саркози.

Био је један од светских државника који је заговарао бомбардовање војних снага Републике Српске и бомбардовање Србије, 1999. године. Упркос томе, сматра се да је управо Ширак ставио вето на бомбардовање београдских мостова.

У оквиру првог председничког мандата, 2001. године боравио је у Београду где је отворио обновљени Француски културни центар демолиран у данима НАТО бомбардовања 1999. године.

Ширак је био и један од најистакнутијих гостију на прослави шездесетогодишњице победе над фашизмом у Москви 2005. године. Том приликом открио је и споменик Шарлу де Голу.

Иначе, 2011. године је осуђен на условну казну од две године због злоупотребе државних фондова и сукоба интереса у време док је био градоначелник Париза.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала